Gemeente Groningen

bestuur en organisatie
Nieuws
plannen en projecten
vacatures
kiosk
welkom
welcome
willkommen
topmenu_verloop knop_zoek knop_sitemap knop_links knop_email knop_help knop_copyright

14
MEI
10.41

Persbericht

Het Stripmuseum komt eraan!
11-05-2001

Duizend bommen en granaten !!
Als het aan het college van B&W ligt, komt het Stripmuseum er nu dan toch echt.
Er is in grote lijnen overeenstemming met de betrokken partijen bereikt over de realisering van deze sociaal-culturele invulling binnen het Nieuwe Westerhaven-complex.
Wel wordt de raad gevraagd in te stemmen met een aanvullende garantie van fl. 5 miljoen. De afgelopen maanden is het museumconcept door zowel de gemeente als het bestuur van de stichting Het Museum van de Nederlandse Strip en de beoogde exploitant Libéma BV uitgewerkt. Libéma BV neemt de exploitatie voor de eerstkomende tien jaar voor zijn rekening. Het museum wordt ingericht in het meest noordelijke deel van het complex, aan de Aweg. Naar verwachting zullen Tom Poes, Donald Duck, Jan, Jans en de kinderen, Sjors en Sjimmie, Sjef van Oekel en vele andere striphelden jaarlijks zon 70.000 bezoekers trekken. Met de komst van het Stripmuseum krijgt de binnenstad van Groningen een forse toeristisch-economische impuls. De kosten van het museumproject zijn nu begroot op fl. 15 miljoen.

De plannen voor het Stripmuseum dateren oorspronkelijk van 1993. Sindsdien is de planontwikkeling stapsgewijs voortgezet. Gaande het project zijn de nodige (financiële en organisatorische) hobbels genomen. De afgelopen maanden hebben de betrokken partijen een uiterste inspanning geleverd om het Stripmuseum alsnog in de stad Groningen te kunnen realiseren. De nu voorgestelde gemeentelijke garantstelling is een noodzakelijke voorwaarde waarmee de andere partijen, subsidiegevers en fondsen kunnen worden overtuigd om hun eerdere toezeggingen gestand te doen en alsnog extra bijdragen te genereren. Met deze garantstelling is een sluitende exploitatie verzekerd. Als de raad accoord gaat zullen aansluitend de onderlinge verhoudingen tussen gemeente, ontwikkelaar, exploitant en stripmuseum worden vastgelegd in een overeenkomst. Dan zal ook duidelijk zijn wat de exacte omvang van het definitieve krediet zal zijn.

Het beoogde museum-concept kent zes hoofdthemas:
* ontstaan-ontwikkeling-toekomst strips

* top 10 schrijvers/tekenaars

* schatkamer

* stripacademie

* thematentoonstelling

* strip populair

In de presentatie zal gebruik worden gemaakt van zowel dynamische en interactieve multimedia als ook van meer traditionele media als video, geluid en dia. Een bibliotheek, speciale tentoonstellingsruimte en tekenstudio maken vanzelfsprekend deel uit van de collectie.

Afhankelijk van de besluitvorming en noodzakelijke aanvullende besprekingen kan het Stripmuseum vanaf september 2001 worden vormgegeven en ingericht. De opening zou dan in medio 2002 kunnen plaatsvinden.