AutoRai

14-5-2001

Verstappen sleept eerste punten binnen

Coulthard pakt de hoogste plaats op het ereschavot en verkleint daarmee zijn achterstand in het WK tot vier punten. Leider in het klassement, Schumacher werd tweede nadat Barrichello hem in de laatste ronde voorbij liet gaan.

De grid op het Oostenrijkse A1 circuit was heel interessant. Zoals zo vaak dit jaar was het Michael Schumacher die de pole pakte. Dit keer waren het echter de BMW Williams coureurs die de plaatsen twee en drie innamen, een fantastische prestatie.

Juan Pablo Montoya verraste vriend en vijand met een superstart hij leidde de race. Even later wordt hij opgevangen door de Pace Car. Het dramatische einde voor de beide Jordan-Hondas werd overschaduwd door de McLaren-Mercedes van Hakkinen. De kostbare bolide was niet meer aan de praat te krijgen.

Nadat alle stilstaande autos van de baan waren, was het Montoya die de race leidde, gevolgd door zijn teamgenoot Ralf Schumacher. De Ferrari van Michael Schumacher volgde op een onwennige derde plaats. Na ruim een kwartier moest Ralf zijn broer echter voorbij laten. Het lijkt einde race voor hem, waarschijnlijk was er een probleem met de wielophanging van zijn Williams.

Schumacher voert de druk op bij Montoya. Die maakt na vier ronden een fout, gaat bijzonder wijd en dwingt Schumacher om hard in de remmen te gaan. Barrichello profiteert, gevolgd door Verstappen en Coulthard. Onze landgenoot rijdt zich net als in Maleisië weer geweldig in de kijker maar staat op een andere pitstopstrategie. Hij is de enige die met een relatief lege auto van start is gegaan en moet daarom een keer extra stoppen. De Arrows van Jos imponeert door zijn perfecte optreden.

Na de pitstop van Jos lijkt het erop dat het er deze keer wel in zit, hij komt terug op een zevende plaats en kan het tempo goed volgen. Vlak voor de grote serie pitstops valt Montoya uit, Jos rijdt in de punten.

Coulthard rijdt tussen de Ferraris op plaats twee voor de pitstops. Schumacher gaat als eerste naar binnen van plek drie en maakt een snelle stop van 8,7 seconden. Dan gaat Barrichello, hij staat 9,2 seconden stil. Coulthard rijdt ondertussen en paar ronden hard door met vrijwel lege tanks en duikt vervolgens de pits in. Het McLaren-Mercedes team doet waar ze goed in zijn, slecht 8 seconden duurde de stop. Op de baan wordt dit vertaald naar een eerste plaats voor de Schot, gevolgd door Barrichello en Schumacher.

In de laatste bocht wordt de Braziliaan door teamorders gedwongen zijn gas even los te laten. Na Coulthard en Schumacher gaat hij als derde over de finish. Vierde werd Kimi Raikkonen, vijfde Panis. Jos Verstappen haalde zijn eerste punten dit seizoen door zijn zesde plek en heeft laten zien dat hij niet veel hoeft toe te geven op de kop.