Gemeente Rotterdam

Vorming Platform Arbeidsmarktbeleid Rijnmond

Drieënveertig gemeenten(*) en de sociale partners in het Rijnmondgebied ondertekenen maandag 14 mei, om 14.00 uur in de Townhall van het World Trade Center in Rotterdam een samenwerkingsovereenkomst voor het Platform Arbeidsmarkt Rijnmond. Doel van het Platform is de coördinatie van het regionale arbeidsmarktbeleid op basis van nauwe samenwerking tussen gemeenten, werkgevers en uitkeringsinstellingen. Bij de ondertekening is ook minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanwezig in het kader van een werkbezoek aan de gemeente Rotterdam.

Schaalgrootte en slagvaardigheid

Uitgangspunt van het Platform is dat werkgevers hun personeel vanuit de hele regio werven en niet uit een plaats. Het voordeel voor alle partijen zit dan ook vooral in de schaalgrootte. Een afspraak om vijf werkzoekenden in de horeca in Rijnmond te laten instromen zet weinig zoden aan de dijk, maar als het opeens gaat om tweehonderdvijftig werknemers, wordt daarmee een belangrijk knelpunt op de arbeidsmarkt uit de weg geruimd. De verwachting is daarnaast dat het netwerkkarakter van het Platform de slagvaardigheid van alle partijen ten goede komt.

Binnen het Platform spelen de zogenaamde sectorkamers een centrale rol, waarin overleg plaatsvindt tussen werkgevers en werknemers. Dat overleg biedt de mogelijkheid om centrale afspraken te vertalen naar sectoren, nauw aansluitend bij de knelpunten per sector. Op deze wijze worden Arbeidsmarktvraagstukken projectmatig aangepakt door de partijen die op dat moment een toegevoegde waarde kunnen bieden. Deelname aan het Platform vindt plaats op basis van `vrijwilligheid zonder vrijblijvendheid'. Daartoe gelden drie criteria:

1. Gemeenten nemen deel op basis van een raadsbesluit 2. Aan het Platform nemen zo veel gemeenten deel dat zij gezamenlijk minimaal 60 procent van de beroepsbevolking in de regio vertegenwoordigen
3. Gemeenten betalen naar rato een financiële bijdrage. Daarvan wordt een facilitair bureau bekostigd, onderzoek uitgevoerd naar de regionale arbeidsmarkt en een databank opgezet van werkgelegenheidsprojecten in de regio.

De vorming van het Platform is voorbereid door een initiatiefgroep onder leiding van Wethouder Henk Roijers uit Vlaardingen. Wethouder Sjaak van der Tak uit Rotterdam zal als voorzitter van het Platform optreden.

De oprichting van het Platform Arbeidsmarktbeleid Rijnmond vloeit voort uit de nieuwe structuur voor de sociale zekerheid en sturing van het arbeidsmarktbeleid die op dit moment in Nederland wordt ingevoerd. Gemeenten krijgen hierdoor een grotere verantwoordelijkheid op het gebied van arbeidsmarktbeleid. Rijnmond is één van de vijf gebieden die op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid proefdraaien met een regionaal overlegplatform.

(*) 's Gravendeel, Alblasserdam, Albrandswaard, Barendrecht, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Bernisse, Binnenmaas, Bleiswijk, Brielle, Capelle a/d IJssel, Cromstrijen, Dirksland, Dordrecht, Giessenlanden, Goedereede, Gorinchem, Graafstroom, Hardinxveld-Giessendam, Heerjansdam, Hellevoetsluis, Hendrik-Ido-Ambacht, Korendijk, Krimpen a/d IJssel, Leerdam, Liesveld, Maassluis, Middelharnis, Nieuw-Lekkerland, Oostflakkee, Oud-Beijerland, Papendrecht, Ridderkerk, Rotterdam, Rozenburg, Schiedam, Sliedrecht, Spijkenisse, Strijen, Vlaardingen, Westvoorne, Zederik en Zwijndrecht