Gemeente Hoogeveen



10 mei 2001

Uitslag Omnibus-enquête

Inwoners beoordelen wonen in Hoogeveen met ruime zeven

Inwoners van Hoogeveen beoordelen het wonen in de plaats met het rapportcijfer 7,24. Een positieve score, al valt het cijfer iets lager uit dan vorig jaar. Dit blijkt uit het resultaat van de omnibus-enquête over 2000, die de gemeente eind vorig jaar heeft gehouden. In het algemeen worden diverse voorzieningen die vorig jaar hoog scoorden nog hoger gewaardeerd en lage scores van vorig jaar vallen dit keer iets lager uit.

De inwoners waarderen het cultureel centrum De Tamboer, de sportvoorzieningen en de winkelvoorzieningen in dorpen of wijken meer dan vorig jaar. Als voorziening krijgt Centrale Bibliotheek de hoogste waardering (7,53). Lage scores zijn er met name voor activiteiten voor jongeren in de wijken of dorpen (5,7) en voor gladheidsbestrijding (5,87).

Tweede keer

Het is voor de tweede keer dat de gemeente een Omnibus-enquête onder haar inwoners heeft uitgevoerd. Zo'n 1100 inwoners hebben een enquêteformulier ontvangen met allerlei vragen over hun wijk dorp en stedelijke voorzieningen. Ruim 600 mensen stuurden de enquête ingevuld terug. Dat is iets minder dan vorig jaar maar nog steeds een zeer behoorlijk resultaat.

De enquête is een onderdeel van de gemeentelijke beleidsevaluatie en moet informatie opleveren die de gemeente helpt zicht te krijgen op de effecten van het gemeentelijke beleid en handelen. Ook hopen B&W op deze manier extra informatie te krijgen over de kwaliteit van wijken, dorpen en stadscentrum in de beleving van de inwoners.

Vergelijking mogelijk

Vorig jaar lag de nadruk in de enquête op het thema buurtbeheer. Dit jaar zijn extra belicht en toegevoegd aan de vragenlijst de thema's woonwensen en vrijwilligerswerk. Omdat de Omnibus-enquête voor de tweede keer wordt gehouden is nu een vergelijking met de vorige enquête mogelijk.

Het meest tevreden over de eigen wijk zijn - net als vorig jaar - de bewoners van de Hoogeveense wijk De Weide. De bewoners van de dorpen zijn over de gehele linie het minst positief over de eigen woonomgeving. Hoogopgeleiden zijn relatief het meest te spreken over voorzieningen in hun wijken en dorpen, terwijl deze groep de gezelligheid in de binnenstad het laagst waardeert. Opvallend is dat het bij de laagopgeleiden precies andersom is.

Hogere waardering

Als het gaat om de waardering van de inwoners voor hun buurt, spant Kinholt de kroon met een rapportcijfer van 7,85. Dat is bijna een halve punt meer dan vorig jaar. De waardering van de inwoners van de wijk Krakeel was in 1999 het laagst en dat is vorig jaar nog verder afgenomen (van 6,3 naar 5,5).

Dit jaar is ook onderzoek gedaan naar de woonwensen van de Hoogeveners. De resultaten worden gebruikt voor het woningbouwprogramma voor de komende jaren. Van alle ge-enquêteerden geeft 14 procent aan binnenkort te zullen verhuizen. Een kwart van de mensen denkt dit te zullen doen over een jaar of vijf. Eén op de vier respondenten zegt dat de leeftijd een reden voor verhuizing is. De wens om door te stromen naar een vrijstaande woning is groot.

Explosieve groei

Wat te verwachten viel, is gebeurd: het gebruik van internet zowel thuis als op het werk is toegenomen. Bijna 45 procent is nu actief op internet. Wel is bijzonder dat de groep Hoogeveense 65-plussers hierbij explosief is gegroeid. In 1999 surfde een kleine 2 procent ouderen op het internet. Uit de laatste enquête komt een percentage van bijna 15 procent naar voren.

De Omnibus-enquête ligt ter inzage bij het voorlichtingscentrum in het raadhuis in Hoogeveen. De commissie Financiën bepreekt de enquête in haar vergadering van maandag 21 mei.

© Copyright Gemeente Hoogeveen