Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 14-05-2001

Politiebericht Utrecht: district Rijn & Venen, 10.30 uur
Man stapt uit rijdende auto

WILNIS Op zondagavond 13 mei is een man uit een rijdende auto gestapt en daarbij gewond geraakt.

Rond tien uur reed een 36-jarige automobilist uit Woerden over de N212 (Ir. Enschedeweg). Hij bemerkte dat hij een lekke band had, minderde snelheid en wilde zijn auto in de berm tot stilstand brengen. Zijn 47-jarige passagier uit Woerden, die vermoedelijk behoorlijk in de olie was, bedacht dat hij wel heel erg nodig moest plassen en stapte uit de auto. De auto reed echter nog met een snelheid van ongeveer 40 km/u. De passagier viel op het fietspad en bleef gewond liggen. Hij is per ambulance naar het Hofpoortziekenhuis in Woerden gebracht.

De bestuurder blies bij de blaastest ter plaatse een `F` (Fail), hetgeen betekende dat hij beduidend teveel had gedronken. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar blies hij bij de ademanalyse 515 ug/l (1,3 promille), ruim 2,5 keer de toegestane hoeveelheid. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van 5 uur.

Fietsers kregen geen voorrang

MIJDRECHT Op zondagavond 13 mei verleende een automobilist geen voorrang aan twee van rechts komende fietsers. Beide fietsers raakten licht gewond.

Even na zes uur reed een 25-jarige automobilist uit Mijdrecht over de Kogger, komende uit de richting van de Nobelflat. Op de T-kruising met de Dukaton verleende de automobilist geen voorrang aan twee voor hem van rechts komende en op een voorrangsweg rijdende fietsers. Een aanrijding was het gevolg, waardoor de fietsers, 51 en 54 jaar oud en afkomstig uit Mijdrecht, ten val kwamen.

Zij werden ter plaatse door het personeel van een ambulance onderzocht. Daar zij slechts lichte verwondingen hadden opgelopen, hoefden zij niet naar het ziekenhuis te worden vervoerd. Tegen de automobilist wordt proces-verbaal opgemaakt.

Schipper vaart tegen brug

BREUKELEN Op zondagavond 13 mei is een schipper op de Vecht met een brug in aanvaring gekomen.

Even voor zeven uur voer een 43-jarige schipper uit Loosdrecht met een jacht over de Vecht, komende uit de richting van Loosdrecht. Hij wilde snelheid minderen voor de gesloten brug bij de Brugstraat, maar toen bleek dat zijn keerkoppeling om de achteruit in te schakelen niet werkte. Daarop heeft hij met de boegschroef en het roer hard stuurboord (rechts) gegeven. Hij schampte langs de walkant en zijn snelheid werd daardoor nog afgeremd, maar hij kon niet voorkomen dat hij met de voorzijde van zijn schip de brug ramde.

Door de gemeente wordt op maandag 14 mei een onderzoek ingesteld of de brug behalve de zichtbare schade ook nog mechanische schade heeft opgelopen. Het jacht liep schade aan de voorzijde op, maar bleef vaarwaardig. Een lekke hydroliekstuurleiding bleek de oorzaak te zijn dat de keerkoppeling niet werkte. Het jacht is met een extra schipper die de keerkoppeling handmatig kon bedienen, naar Loosdrecht terug gevaren.

Treinpassagier aangehouden

ABCOUDE Op zondagavond 13 mei is een treinpassagier voor bedreiging en mishandeling van een treinmachinist aangehouden.

Even voor middernacht wilde een conducteur van de trein Utrecht-Amsterdam het kaartje van een passagier controleren. De jongen bleek geen kaartje te hebben en de conducteur besloot hem met behulp van de machinist op station Abcoude uit de trein te zetten. Daarbij bedreigde de jongen de machinist met de dood en sloeg hij hem met zijn zware weekendtas een tand door zijn lip, waarna hij verdween.

Aan de hand van het signalement konden politiemensen de verdachte op de Stationstraat aanhouden. De jongen, 16 jaar oud en afkomstig uit Amsterdam, is overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten. Hij zal in de loop van maandag 14 mei worden gehoord.