Gemeente Breda

14-05-2001

Samenwerkingsovereenkomst Economische Barometer ondertekend Op maandag 14 mei 2001 hebben de gemeente Breda, de Hogeschool Brabant, Faculteit Economie & Management en de Rabobank Breda de samenwerkingsovereenkomst getekend voor de gezamenlijke uitvoering van de Economische Barometer Breda. De Economische Barometer Breda is voor de drie betrokken organisaties en andere economische partijen, een belangrijk onderzoeks- en sturingsinstrument voor wat betreft de sociaal-economische ontwikkeling in de gemeente Breda. Bij de Economische Barometer Breda wordt gebruik gemaakt van de zogeheten Balanced ScoreCard methodiek. Gezien het unieke karakter van deze methodiek is het ministerie van VROM bereid Breda te ondersteunen bij de verdere uitwerking door onderzoeksbureau TNO.

Economische Barometer Breda
Bedrijven, koepelorganisaties en andere marktpartijen hebben behoefte aan actuele, permanente en gestructureerde informatie over zaken zoals onder andere bedrijven, arbeidsmarkt, beroepsbevolking, werkgelegenheidsontwikkeling en concurrentiekracht. Er is goede informatie nodig om de sociaal-economische ontwikkeling van Breda te kunnen volgen. Deze informatie is een basis om beleid en activiteiten op te ontwikkelen: zowel voor de gemeente als voor bedrijven. Door en voor de gemeente Breda worden veel onderzoeken verricht die betrekking hebben op het sociaal-economisch klimaat van de stad. Deze leveren geen eenduidig en consistent totaaloverzicht. Dat is de reden voor het ontwikkelen van de Economische Barometer Breda: een eenduidig instrument dat op een duidelijke manier het sociaal-economische klimaat van Breda aangeeft. De barometer komt tot stand in samenwerking met onder andere de Rabobank Breda en de Hogeschool Brabant, faculteit Economie & Management. Die samenwerking op zich levert ook een meerwaarde.

In het Plan van Aanpak Economische Barometer Breda dat drie jaar beslaat staan de stappen beschreven om nog aan het eind van dit jaar de eerste Barometer te kunnen presenteren. Hierin is verder uitgewerkt wat ieder van de drie partijen bijdraagt aan het totstandkomen van de Barometer, zowel wat betreft financiën, kennis en menskracht. De coördinatie en uitvoering is in handen van de afdeling Onderzoek en Informatie van de gemeente Breda.

Meerwaarde
De meerwaarde van het onderzoeksinstrument Barometer is vooral dat systematisch en gewogen inzicht wordt gegeven in de stand van zaken van de Bredase economie. Ook voor het uitvoeren van projecten uit de Stadsvisie wordt de Barometer als een belangrijk middel gezien. In de Stadsvisie staat de ambitie voor de economische ontwikkeling van Breda. Doelstellingen hierbij zijn het versterken van de economische functie van de binnenstad, het verbeteren van de werkgelegenheid bij bestaande bedrijvigheid en extra maatregelen om langdurig werklozen aan het werk te helpen.

Een onderdeel van de Economische Barometer Breda vormt de toepassing van de Balanced ScoreCard benadering. Voor toepassing in het kader van de Economische Barometer Breda heeft deze benadering een innovatief karakter. Reden waarom het ministerie van VROM bereid is financieel te participeren middels opdrachtverstrekking aan onderzoeksbureau TNO.

Breda, 14 mei 2001