Politiebericht Limburg-Zuid: Kerkrade 14-05-2001 Persbericht district Kerkrade
Maandag 14 mei 2001 - 11.40 uur

Vijlen; offerblokken gelicht
Afgelopen zaterdag 12 mei hield de politie om 15.45 uur op de Vijlenberg in Vijlen een 50-jarige man en diens 41-jarige vriendin uit het Belgische Verviers aan. In hun gezelschap was hun 5-jarig zoontje. Beiden werden op heterdaad betrapt bij het lichten van de offerblokken uit " de hoogst gelegen kerk van Nederland" de St. Martinuskerk.

Begin maart maakte het parochiebestuur melding bij de politie dat er regelmatig de offerblokken in hun kerk gelicht werden. Ze merkten dat doordat zij bij het ledigen van de blokken daarin minder geld aantroffen dan dat gemiddeld gebruikelijk was.

Daarop plaatste het parochiebestuur in de kerk een videocamera gericht op de offerblokken. Op zaterdag 21 april leverde dat resultaat op. Er werden toen opnames gemaakt waarop te zien was hoe de aangehouden man en vrouw de offerblokken lichten.

Omdat tijdens het politieonderzoek vast kwam te staan dat de diefstallen meestal op zaterdag plaats vonden, besloot de politie afgelopen zaterdag te gaan posten.
Daartoe werd vanuit de biechtstoel in de kerk post gevat.

Omstreeks 15.45 uur werd gezien dat de aangehouden man met de vrouw en hun kind de kerk binnen kwamen. De man liep naar de offerblokken, manipuleerde deze en gaf daarna het geld over aan de vrouw. Nadat ze de kerk verlaten hadden werden ze buiten op straat aangehouden.

In hun kleding werd het kort daarvoor buit gemaakte geld nog aangetroffen. In de auto trof de politie verder nog inbrekerswerktuig aan (zoals touwtjes met magneten, tangetjes, diverse sleutels, een zaklamp) dat beiden gebruikten om de blokken te lichten alsmede enkele honderden guldens aan vooral Nederlands en buitenlands muntgeld. De verdachten hebben inmiddels bekend ongeveer 10 keer de offerblokken in de kerk in Vijlen gelicht te hebben.

De politie sluit niet uit dat beiden de laatste maanden op grote school in Nederlands en/of Belgisch Limburg actief geweest zijn met het lichten van offerblokken in kerken.
Daartoe wordt nu een onderzoek ingesteld.

De twee verdachten zullen vandaag worden voorgeleid voor de Officier van Justitie in Maastricht.

(Bureau Voorlichting district Kerkrade; 045 - 400 20 06)