NIBUD Persbericht

P E R S B E R I C H T

15 mei 2001

Nieuw in de Geldwijzer Kinderen tot 12 jaar en Geldwijzer Scholieren :

Kinderkorting, actuele zakgeldbedragen en oppastarieven

In de reeks Geldwijzer van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, het NIBUD, zijn de nieuwe updates verschenen van Kinderen tot 12 jaar en Scholieren. Ouders vinden in deze boekjes alle informatie over de kosten van kinderen. Nieuw in beide uitgaven zijn de bedragen en regels omtrent de kinderkortingen van het nieuwe belastingstelsel. In de Geldwijzer Kinderen tot 12 jaar zijn o.a. de oppastarieven geactualiseerd. De Geldwijzer Scholieren bevat nieuwe bedragen voor zak- en kleedgeld. Ook geeft deze brochure actuele gegevens over bijbaantjes van scholieren. Wat is het minimum jeugdloon, hoeveel mag een scholier bijverdienen in verband met kinderbijslag en wat zijn de meest favoriete bijbaantjes, etcetera.

Heffingskortingen en aftrekposten

Ouders kunnen in het nieuwe belastingstelsel een kinderkorting aanvragen. In de Geldwijzer Kinderen tot 12 jaar alsmede in de Geldwijzer Scholieren wordt hier uitvoerig aandacht aan besteed. De verschillende kortingen passeren de revue. Natuurlijk gaan deze vergezeld van de meest actuele cijfers en belangrijke aspecten uit de wetgeving. Voorbeelden illustreren de verschillende gezinssituaties en de daarbij behorende kortingen.

Beide brochures besteden eveneens uitvoerig aandacht aan de richtlijnen omtrent aftrekmogelijkheden van specifieke kosten van kinderen. Dit geldt bijvoorbeeld voor ouders die geen kinderbijslag ontvangen maar toch veel kosten maken voor hun kind.

Kinderopvang

De Geldwijzer Kinderen tot 12 jaar staat uitgebreid stil bij de verschillende mogelijkheden van opvang voor kinderen. Het NIBUD heeft de tarieven voor de oppas verhoogd. Daarnaast worden de actuele richtlijnen gegeven voor de kosten van een kinderdagverblijf en specifieke kosten die een oppas maakt als reiskosten en uitgaven aan voeding voor het kind. Voor ouders die een kind verwachten zijn actuele bedragen opgenomen over de inrichting van de babykamer en specifieke kosten die de komst van een kind met zich meebrengt zoals de kraamzorg. Dit boekje bevat verder informatie over kinderbijslag en bespreekt alle kosten die ouders kunnen toerekenen aan hun kind(eren).

Zakgeldbedragen
In de brochure Geldwijzer Scholieren zijn de nieuwe zakgeldbedragen opgenomen. Deze komen uit het Nationaal Scholierenonderzoek waar aan scholieren gevraagd is naar (o.a.) de hoogte van hun zakgeld. Uit dit onderzoek zijn verder actuele gegevens gelicht zoals de meest favoriete bijbaantjes van scholieren. In de Geldwijzer Scholieren staan ook andere uitgavenposten die ouders maken voor hun kind, zoals schoolkosten, uitgaven aan voeding en kleding, voor zover nodig geactualiseerd.

Ouders vinden naast de uitgavenposten ook informatie over tegemoetkoming in studiekosten en de kinderbijslag.

Prijs en bestelwijze
De Geldwijzer Kinderen tot 12 jaar kost 17,65 en heeft de bestelcode C17. De Geldwijzer Scholieren kost 18,30 en heeft de bestelcode C18. Brochures kunnen worden besteld door het bedrag over te maken op Postgiro 368700 ten name van het NIBUD te Utrecht. Vermeld het bestelnummer. De boekjes zijn ook in de boekhandel verkrijgbaar.

Meer informatie over het NIBUD en andere uitgaven is te vinden op het internetadres www.nibud.nl.