Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Inhoudsopgave infectieziekten bulletin (nummer 5 van 2001)

In het Infectieziekten bulletin, nummer 5 (van 2001) komen de volgende onderwerpen aan de orde:

+ Rubellaserostatus bij asielzoekerskinderen en -zwangeren
o Preventie van congenitaal rubella syndroom

In een eerste opvangcentrum voor asielzoekers kan in theorie gemakkelijk rubellavirus geïntroduceerd worden, kunnen rubella-negatieve zwangeren geïnfecteerd raken en kan bij hun kinderen congenitaal rubella syndroom ontstaan. De kans hierop kan bepaald worden door onderzoek te doen naar de rubellaserostatus bij asielzoekerkinderen en -zwangeren Aangeraden wordt de jonge kindergroep bij binnenkomst in het asielzoekerscentrum blind, dat wil zeggen zonder enig onderzoek vooraf, met BMR te vaccineren.

o Rubella-immuunstatus van allochtone zwangeren in Zaandam

De hoge beschermingsgraad onder de Nederlandse zwangeren pleit niet voor het formuleren van een algemeen screeningsbeleid voor alle zwangeren. Voor risicogroepen zoals allochtone zwangeren afkomstig uit landen met een lage beschermingsgraad, en ongevaccineerde autochtone vrouwen die in relatief besloten (religieuze) gemeenschappen leven, lijkt dit echter wel van belang. Outbreaks benadrukken de behoefte aan continue serologische surveillance om kwetsbare groepen op te sporen. De resultaten uit een dergelijke surveillance kunnen tevens een basis bieden voor een rationele onderbouwing van een selectieve prenatale screening. Aandacht dient gegeven te worden aan het opzetten van een procedure ter evaluatie van de kraambedvaccinatie.

o Het nieuwe LCI-protocol rubella

Onlangs is het nieuwe LCI-rubellaprotocol uitgebracht. In dit artikel worden enkele controversiële onderwerpen besproken die tijdens het opstellen van het protocol voor discussie zorgden. Het betrof onder andere de screening tijdens de zwangerschap, de mogelijkheid van het weer optreden van congenitaal rubella syndroom (CRS) onder groepen die om principiële redenen afzien van vaccinatie en post-expositie profylaxe voor zwangeren, en problemen in de laboratoriumdiagnostiek. Tot slot worden de uiteenlopende eisen van de gebruikers in relatie tot het algemene ontwerp van de protocollen besproken.

Verder in dit nummer:


+ Ziekenhuiszorg voor aids/hiv-patiënten (1991-1999).
De Landelijk Medische Registratie van academische- en algemene ziekenhuizen bevat informatie over ziekenhuiszorg voor aids/hiv patiënten. In dit artikel wordt het aantal klinische opnamen en het aantal dagopnamen in de periode van 1991 tot en met 1999 beschreven.


+ Lezers luiden de noodklok om malariasurveillance.
Onderrapportage en onvolledige meldingen zorgen voor artefacten in de malariasurveillance in Nederland. Informatie over de effecten van het malariaprofylaxe-beleid bij Nederlandse reizigers wordt steeds moeilijker te verkrijgen ten gevolge ontbrekende relevante gegevens bij meldingen. In dit bericht worden mogelijke knelpunten geanalyseerd, gevolgd door suggesties voor mogelijke verbetering van de surveillance.


+ Deel 3 Soa in Nederland; Het vóórkomen van syfilis in Nederland

In dit artikel wordt een samenvatting gegeven van hoofdstuk 3 uit het rapport soa en aids in Nederland. Deze samenvatting is beperkt tot een kort overzicht van de epidemiologie van syfilis in vergelijking met de internationale situatie.


+ EARSS-Jaarrapporten: Nederland en Europa. EARSS presenteert ondernomen activiteiten en resultaten in de rapporten: EARSS: European Antimicrobial Resistance Surveillance System: data from the Netherlands (1999) en Annual Report EARSS 2000.

In het Nederlandse rapport worden de Nederlandse resultaten van de EARSS-surveillance in 1999geanalyseerd, en in het Annual Report EARSS 2000 wordt uitgebreid verslag gedaan van de EARSS-activiteiten en data in 24 deelnemende landen in 2000.


+ Vinden outbreaks bij voorkeur plaats op vrijdagmiddag? (Do all outbreaks really happen on a Friday afternoon?)

Infectieziektebestrijders beweren vaak dat incidenten zoals outbreaks, bij voorkeur plaatsvinden op vrijdagmiddagen. Een enquête naar voedselexplosies in Engeland en Wales gaf geen steun aan deze bewering. Wellicht is hier sprake van geloof in een mythe.


+ Column van Jim van Steenbergen (LCI), dit keer over de risicokok.


+ Lezenswaardig.


+ Aankondigingen en mededelingen.


+ Tabellen met de resultaten van de infectieziektesurveillance.