Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 069
Datum: 14-05-2001

AFZONDERLIJKE ADMINISTRATIE VERPLICHT VOOR ONDERNEMINGEN MET PUBLIEKE TAKEN

Op voorstel van minister Jorritsma van Economische Zaken heeft de ministerraad ingestemd met een wetsvoorstel tot wijziging van de Mededingingswet. Het gaat hierbij om de implementatie van de gewijzigde EG-transparantierichtlijn. Centraal staat hierin de bevordering van de handhaving van de EG-mededingingsregels, in het bijzonder het verbod op misbruik van economische machtsposities.

In de Mededingingswet wordt de bepaling opgenomen dat ondernemingen die zowel op de vrije markt opereren als publieke taken uitvoeren voor hun verschillende activiteiten afzonderlijke administraties moeten voeren. De gegevens moeten vijf jaar worden bewaard. De Nederlandse
Mededingingsautoriteit (NMa) wordt belast met het toezicht op de naleving van deze verplichtingen. De NMa kan bij de betreffende ondernemingen de gegevens opvragen en deze op verzoek ook aan de Commissie van de Europese Gemeenschappen verstrekken.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.