CDA

Joop Atsma: kabinet stort te weinig geld in Noodfonds MKZ-gedupeerden

Het kabinet stort volgens CDA-Tweede Kamerlid Joop Atsma te weinig geld in het Noodfonds voor boeren en ondernemers die door de MKZ-crisis zijn getroffen. 95 miljoen is te weinig om de miljardenschade van boeren en ondernemers buiten de agrarische sector, in onder meer de toeristen- en transportsector en de horeca, te compenseren. "Het kabinet zelf geeft slechts 25 miljoen, de rest moet van provincie en bedrijfsleven komen. En onduidelijk is nog wanneer iemand een beroep op het Fonds kan doen. Gedupeerde agrariërs moeten waarschijnlijk genoegen nemen met de al beloofde, beperkte taxatie-vergoeding (voor gedood vee) en krijgen weinig tot niets uit het Noodfonds. En vervolgschade wordt ook niet vergoed, dus je kunt je afvragen wat het fonds nou werkelijk zal inhouden."

Al eerder merkte Joop Atsma op dat als het kabinet zich zou beperken tot enkele tientallen miljoen gulden, de gedupeerde bedrijven blij worden gemaakt met een dode mus.

Veemarkten: natuurlijke verzamelplaatsen
Het afschaffen van de veemarkten vindt Atsma geen goed idee want "veemarkten zijn bij uitstek de verzamelplaatsen voor vee. Wel moeten deze verzamelplaatsen aan standaardeisen wat betreft huisvesting, ontsmetting en het scheiden van dieren doen. Veemarkten zijn ook vanouds de meest natuurlijke plaatsen waar de prijzen kunnen worden vastgesteld door vraag en aanbod. Anders zullen de prijzen worden bepaald door slachterijen."

Joop Atsma: "Ik vraag me af waarom juist LTO-bestuurder Van Gisbergen, verantwoordelijk voor de varkenssector, een pleidooi heeft gehouden voor het afschaffen van veemarkten, want varkens worden al sinds tien jaar niet meer via de veemarkt verhandeld, maar op contractbasis, in opdracht van de slachterijen."