CDA

Cees van der Knaap: blij met WAO-voorstellen commissie-Donner, maar nog veel vragen

Tweede Kamerlid Cees van der Knaap zegt in een reactie op de voorstellen van de Commissie Donner, over de wijze waarop het aantal arbeidsongeschikten kan worden teruggedrongen, "erg blij" te zijn over het feit dat de commissie met een unaniem advies komt, temeer omdat in deze commissie vertegenwoordigers van alle politieke stromingen en maatschappelijke organisaties zitting hebben.

De commissie adviseert de verantwoordelijkheid voor WAO-afspraken in CAO-onderhandelingen terug te leggen bij de sociale partners. Cees van der Knaap vindt dat een goede zaak. Wel zijn er nog heel wat vragen, bijvoorbeeld over de keuringen, die beantwoord moeten worden. Ook is nog niet bekend hoe precies met gedeeltelijk arbeidsongeschikten wordt omgegaan. Daarom wil Van der Knaap eerst het rapport lezen, alvorens hij een definitief oordeel over het advies van de commissie geeft. Het rapport van de commissie wordt eind mei gepresenteerd.

Cees van der Knaap prijst het voornemen en het ambitieniveau van het kabinet, dat heeft aangegeven de voornaamste aanbevelingen van de commissie nog in deze kabinetsperiode te willen uitvoeren, maar hij heeft grote twijfels of het WAO-stelsel nog voor de Tweede Kamerverkiezingen, mei 2002, kan en zal worden gewijzigd, omdat de SER waarschijnlijk pas in oktober/november met haar advies over de WAO komt. Dan heeft het kabinet nog maar een half jaar de tijd, en bovendien is het dan campagnetijd.