VU ziekenhuis

Amsterdam, 14 mei 2001

Feestelijke opening PET-centrum VU

Het VU medisch centrum beschikt met de ingebruikneming van een experimentele PET-scanner over een welhaast uniek scala aan PET-faciliteiten. Dit heugelijke feit is reden voor het VU medisch centrum om een middag met medewerkers en externe genodigden stil te staan bij de mogelijkheden van al deze apparatuur voor zowel patiëntenzorg en onderzoek als voor onderwijs en opleiding.

Het VU medisch centrum beschikt al enkele jaren over een PET-camera*. Onlangs is een experimentele PET-scanner in het Radionucliden Centrum operationeel geworden. Deze experimentele scanner wordt gebruikt voor de evaluatie van nieuwe tracers (radio-actieve stoffen die de processen in het lichaam zichtbaar maken), alsmede voor pathofysiologisch onderzoek.
Daarnaast wordt de scanner ingezet bij onderzoek naar de werking van nieuwe medicijnen, waarbij neurowetenschappelijk onderzoek een zwaartepunt vormt.

De feestelijke opening van het PET-centrum vindt plaats op woensdag 16 mei a.s. om 15.00 uur, onder de titel PET; zinvol instrument, géén speeltje!. Tijdens deze middag wordt onder andere een film vertoond met een overzicht van de mogelijkheden en faciliteiten van het PET-centrum. Als afsluiting van de bijeenkomst vindt er een forumdiscussie plaats waarin gediscussieerd wordt over indicaties voor PET-scans, de doelmatigheid van PET, de noodzaak van wetenschappelijk onderzoek om PET verder te ontwikkelen en over de infrastructuur in de Nederlandse gezondheidszorg van deze, nog relatief nieuwe, beeldvormende techniek. Bij de opening treedt kunstenaar/publicist Theo Jansen op die een lezing houdt over zijn strandbeest.


* PET staat voor Positron Emissie Tomografie. Dit is een methode om zeer nauwkeurig een groot aantal processen te bestuderen zoals doorbloeding, metabolisme en neurotransmissie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van specifieke kort-levende radioactieve stoffen.

Meer informatie:
U bent van harte uitgenodigd om de feestelijke opening bij te wonen. Voor aanmelding of meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst public relations en voorlichting van het VU medisch centrum, Mariet Buddingh of Sjon Buijs, tel. (020) 444 3444, fax (020) 444 3450.

Voor meer informatie over de PET-scan verwijzen we u naar een artikel dat in 1999 in Synaps (uitgave VU medisch centrum) verscheen. Toen dit artikel verscheen maakte de experimentele PET-scanner nog geen onderdeel uit van de faciliteiten van het PET-centrum. Dit artikel is te vinden op de website van het VU medisch centrum, www.vumc.nl/nieuws/synaps25/PET.

© VU medisch centrum 14/05/01 dienst public relations & voorlichting prv@azvu.nl