Universiteit Twente

Persberichten > Nieuw > 01-20

01-20 14-05-2001

00/20 14 mei 2001
Stimuleringsbeleid UT werpt vruchten af

Vier vrouwen benoemd tot

Universitair Hoofddocent

De Universiteit Twente heeft vier vrouwelijke Universitair Hoofddocenten (UHD's) benoemd. Het diversiteitsbeleid van de Universiteit Twente is hierin een stimulerende factor geweest. Dit beleid richt zich op een evenrediger verdeling van vrouwen op hogere posities in het onderwijs.
De benoemingen worden na 5 jaar omgezet in UHD-dienstverbanden voor onbepaalde tijd, waardoor op de lange termijn meer vrouwen aanwezig zijn op de hoogste treden van de universitaire carrièreladder.

Het College van Bestuur van de Universiteit Twente heeft totaal f 600.000 beschikbaar gesteld, wat de vrouwen kunnen inzetten om hun ervaring met het uitvoeren en begeleiden van onderzoek uit te breiden. De vrouwen die zijn benoemd tot Universitair Hoofddocent, zijn: · Mevr. Dr. Ir. P.C. de Weerd-Nederhof (faculteit Technologie & Management)
Haar onderzoek is gericht op ontwikkeling van een methodologie voor organisatorisch (her)ontwerp van productontwikkelingssystemen. Dit onderzoek zal resulteren in een 'self assessment'/'decision support system'.
· Mevr. Dr. S.J.M.H. Hulscher (faculteit Construerende Technische Wetenschappen i.o.)
Haar onderzoek betreft het construeren van modellen die inzicht geven in de toekomstige ontwikkeling van de zeebodem. De resultaten worden gebruikt bij het aanleggen van bijvoorbeeld kabels en gasleidingen onder de zeebodem.
· Mevr. Dr. Ir. E.C.J. van Oost (faculteit Wijsbegeerte & Maatschappij-wetenschappen)
Zij zal onderzoek doen naar gebruikersdiversiteit in het ontwerp en het gebruik van nieuwe digitale diensten. Onder verschillende groepen wordt o.a. onderzocht hoe zij digitale diensten gebruiken. De resultaten zullen concrete aanbevelingen bevatten voor ontwerpers van digitale diensten.
· Mevr. Dr. T.M. van der Geest (faculteit Wijsbegeerte & Maatschappij-wetenschappen)
In haar onderzoek richt Van der Geest zich op de effectiviteit van de inhoud van digitale media en de factoren die de effectiviteit bepalen. Het onderzoek gaat tevens in op methoden en instrumenten die kunnen worden ingezet in het ontwerpproces van 'content' om de kwaliteit te verhogen en te bewaken.
Meer vrouwen op hogere posities
De UHD-benoemingen geven een positieve impuls aan het diversiteitbeleid van de UT. Doel van dit beleid is onder andere het percentage vrouwelijke universitair hoofddocenten en hoogleraren op te voeren van de huidige 2% naar minimaal 6% en de in- en doorstroom van vrouwelijk wetenschappelijk personeel drastisch te verbeteren. Naast bovengenoemde maatregel wordt er financiële ondersteuning geboden voor initiatieven als het creëren van duobanen, het openstellen van doorstroomplaatsen voor vrouwelijke postdocs en het creëren van vacatures uitsluitend bestemd voor vrouwelijk wetenschappelijk personeel.

Meer informatie over het diversiteitsbeleid van de Universiteit Twente:
Annette Eggen, medewerker diversiteitsbeleid, tel. (053) 489 2237 Contactpersoon Communicatie & Transfer:
Wendy de Koning, tel. (053) 489 4363, e-mail
w.dekoning@cent.utwente.nl

© Universiteit Twente 1997-2000