Politiebericht Flevoland: Lelystad 11-05-2001
Politie Lelystad verhuist
Stafdienst Communicatie, Nijland, 0320-266 825

Dinsdag 15 mei verhuist de politie Lelystad naar een nieuw onderkomen. Het politiebureau aan de Doelen wordt verlaten en de Lelystadse politie werkt vanaf dat moment vanuit een nieuw bureau aan het Zuiderwagenplein 1. Dit gebouw, waarin tot vorig jaar het heemraadschap zat gevestigd, staat in de volksmond nog steeds bekend als Zijpestein.

Werk gaat door
Tijdens de verhuisdag kunnen inwoners van Lelystad op beide locaties terecht voor het doen van aangifte. Tijdens de verhuizing gaat ook het overige politiewerk gewoon door. Het oude telefoonnummer van de politie Lelystad wordt buiten gebruik gesteld; vanaf dat moment kan de politie alleen nog bereikt worden via 0900-8844, of, in noodgevallen, via 112. Vanaf woensdag 16 mei rijden de politiewagens vanuit het bureau Zijpestein naar de meldingen. Het cellencomplex aan de Doelen blijft in gebruik, evenals de garage. Ook de vreemdelingendienst blijft voorlopig vanuit het oude bureau werken.

Verbouwen of verhuizen
Het politiebureau aan de Doelen werd in 1983 opgeleverd. Na ruim 17 jaar voldoet het gebouw niet meer aan de eisen die tegenwoordig gesteld worden aan het politiewerk. Na de afweging van een grondige verbouwing of uitkijken naar een nieuw onderkomen, is voor het laatste gekozen. Een jaar geleden werd gestart met de werkzaamheden om het pand aan het Noorderwagenplein in te richten voor de dagelijkse politiewerkzaamheden.

De derde verdieping van het bureau aan de Doelen werd anderhalf jaar geleden al ontruimd en is opgeknapt. Daar huist nu de politiemeldkamer en komt in de toekomst de regionale meldkamer voor politie, brandweer en GGD. Na het vertrek volgende week van de overgebleven bewoners worden ook de overige twee verdiepingen gerenoveerd. Deze zullen later onderdak bieden aan ondersteunende regionale politiediensten.

Geschiedenis
Het pand aan het Zuiderwagenplein is al eerder door de politie gebruikt. Samen met andere rijksdiensten werkte er een groep van het Korps Rijkspolitie. Later, vanaf 1978, werd het gebouw Zijpestein gebruikt door de gemeentepolitie ZIJP en daarna de gemeentepolitie Lelystad. In 1983 werd het politiebureau aan de Doelen opgeleverd. Na ruim 17 jaar wordt dit nu verlaten.