Gemeente Goes

Persbericht

11 mei 2001

Wethouder Linssen test fietsvaardigheid leerlingen Goese basisscholen

Op dinsdag 15 mei om 9.30 uur test wethouder C.R.M.M. Linssen leerlingen van de Bisschop Ernstschool op hun fietsvaardigheid. De test bestaat uit acht praktische oefeningen. De wethouder beoordeelt de leerlingen op goed wegrijden en omkijken, nauwkeurig met één hand sturen, recht rijden, afstanden inschatten, hand uitsteken en snel en nauwkeurig stoppen over een korte afstand. Plaats van handeling is het parkeerterrein van Sportpunt Zeeland, Zwembadweg 3 te Goes.

Met de actie van wethouder Linssen gaat officieel het praktisch verkeersexamen van start dat op 15 en 29 mei plaatsvindt. Aan dit examen nemen 333 leerlingen deel, die afkomstig zijn van zestien Goese basisscholen.

Het praktisch verkeersexamen bestaat uit twee onderdelen. Eerst doen de kinderen mee aan acht praktische oefeningen. De scholen hebben vooraf geoefend om de kinderen een betere fietsbeheersing aan te leren. Als zij deze fietsvaardigheidsoefeningen met goed gevolg afleggen krijgen zij het certificaat 'Goes-fiets-Veilig' uitgereikt.

Direct daarna fietsen zij een traject van ongeveer zeven kilometer langs onder meer de scholen voor voortgezet onderwijs. Onderweg krijgen de kinderen te maken met spoorwegovergangen, drukke kruispunten, fietsoversteekplaatsen en rotondes. Het traject is van tevoren bekend gemaakt, zodat de school en de leerlingen met hun ouders konden oefenen. Alle kinderen rijden op een veilige fiets. De fietsen zijn vooraf gekeurd, zonodig hersteld en voorzien van een 'Oké-sticker'. Langs de route staan negen controleposten die het verkeersgedrag van de kinderen beoordelen. Leerlingen die slagen ontvangen het verkeersdiploma.
De school die de beste resultaten behaalt krijgt de wisselbeker die op dit moment in handen is van De Wingerd.