ORIENT PLAZA

Oriënt Plaza, Oriëntaalse kookkunst op hoog niveau.

Oriënt Plaza in Nijmegen is in de laatste jaren uitgegroeid tot het grootste Oosterse restaurant van Europa. Niet door het serveren van massamaaltijden, maar door de combinatie van een correcte receptuur en eerlijke ingrediënten. Dit natuurlijk met respect voor de culinaire tradities van de Chinese, Japanse, Indonesische en Thaise keuken.

In onderstaande artikelen, die u rechtenvrij kunt overnemen, zijn de achtergronden van Oriënt Plaza te lezen.

Op verzoek kunnen wij u ook een uitnodiging toesturen voor de 'Vegetarian Tour of Asia', een perslunch die 1 mei a.s. om 12.00 uur georganiseerd wordt in samenwerking met de TV-kok Lonny Gerungan. Voor een uitnodiging belt u Nijhof & van Iersel 024-3602454, Pauline.

Voor meer info over Oriënt Plaza in het algemeen kunt u contact opnemen met de heer Yong Li Chang, 024-3771066 of email yongli@orientplaza.com

Oriënt Plaza, Oriëntaalse kookkunst op hoog niveau Vier Oosterse cuisines onder één dak

Chinese week

Van dinsdag 15 tot en met zondag 20 mei wordt in Oriënt Plaza een culturele en culinaire Chinese week gehouden. Drie chef-koks komen over uit China om iedere dag samen met de koks van Oriënt Plaza een uitgebreid diner klaar te maken.
Deze koks vertegenwoordigen de absolute top van de Chinese kookkunst. Eén van hen kookt voor de volksvertegenwoordigers van China. In Nederland eet Wim Kok tussen de middag misschien een broodje kaas, maar in China is dat net even anders. De Chinezen zijn trots op hun keuken en die maakt een belangrijk deel van hun cultuur uit. Vier danseressen, die speciaal voor deze gelegenheid naar Nederland komen, treden iedere avond op tijdens de Chinese week. Ze voeren volksdansen op, gekleed in prachtige kledij. Tussen de verschillende gangen door treden zij op. Om iets terug te doen aan de Nijmeegse gemeenschap nodigt de directie van Oriënt Plaza 300 eindexamenkandidaten van de middelbare scholen uit om een avond te komen eten.

Lucky Drive voor smakelijke afhaalmaaltijden

Als je weinig tijd hebt, én lekkere honger, dan ga je naar de Lucky Drive. Lucky Drive is een drive-in restaurant waar je Oriëntaals eten kunt afhalen dat zo speciaal is verpakt, dat het lang warm blijft. Mocht het toch koud zijn geworden, omdat je wel erg lang onderweg bent geweest, dan kun je het geheel zo in je magnetron stoppen. De verpakking kan er goed tegen en het eten krijg je zo snel weer op temperatuur.

Maak kennis met de Japanse kookkunst in restaurant Kyoto

Dit moet je gewoon eens meegemaakt hebben, al is het maar een keer in je leven. De smaak van Japans eten is zo puur en zo geraffineerd, dat moet je gewoon zelf beleven. Kyoto is de naam van het Japanse restaurant in Oriënt Plaza. Het restaurant is echt Japans ingericht, eenvoudig en smaakvol in de kleuren bamboebeige en zwart. De Japanse keuken is gebaseerd op vis en schaal- en schelpdieren. De Teppanyaki keuken kun je zien als de concessie aan de westerse gast die graag vlees eet. De Japanse keuken is enigszins te vergelijken met de Franse keuken: zij is gericht op de gast die verfijnd wil eten. Ook een stukje amusement hoort erbij: de koks maken het eten voor jou aan tafel klaar. En maken hiervan een echte kookshow.

Thais eten, op avontuur in het Wang Thai restaurant

De Thaise keuken in het Wang Thai restaurant richt zich op de gast die op zoek is naar het onverwachte, het avontuur. Pittige gerechten, bereid met verse kruiden en een exclusieve presentatie, dat is het eigene van de Thaise keuken. Uiteraard is ook dit restaurant gezellig ingericht in een intieme Thaise sfeer. De Thaise keuken is erg in de mode.

Echt Chinees eten in Honyun

Als je Chinees komt eten in het Honyun restaurant, zie je op de uitgebreide kaart gerechten uit de keukens van Kanton, Peking, Szechuan en Sjanghai. De Peking eend is wel erg bekend, maar de lekkere visgerechten van Sjanghai, de zwaluwnestjes van Kanton en de paddestoelengerechten van Szechuan zijn ook heel erg lekker en verrassend. En natuurlijk is er ook gewoon babi pangang te vinden op de kaart. De directie van Oriënt Plaza, de gebroeders Chang, vindt dat iedereen iets van zijn gading moet kunnen vinden op de kaart. Oriënt Plaza is er voor iedereen, of je nu meer culinair ingesteld bent of dat je met je familie of je vrienden gezellig een avondje wilt komt Chinezen. En daar zijn de prijzen ook naar.
Dim Sum is de naam voor de zakenlunch uit de Chinese keuken. Voor f 25,00 tot f 30,00 per persoon kun je tussen de middag met je zakenrelaties een lichte maaltijd gebruiken. Het is weer eens wat anders. Genieten van verfijnde gerechten en ondertussen ontspannen praten met je zakenpartners.

Voor lekker Indonesisch eten ga je naar Nonya

Nonya is de naam van het Indonesische restaurant. De Nonya keuken is een keuken die beïnvloed is door Maleisische, Chinese en Japanse invloeden. Het is een veelzijdige, geraffineerde en feestelijke keuken. In dit restaurant wordt veel gewerkt met buffetten. Een buffet in Oriënt Plaza betekent feest. Er is levende muziek en lekker eten. De gasten kunnen genieten en feesten.

Oriënt Plaza, 12½ jaar bij de tijd

Bij Oriënt Plaza kun je ook heel goed vegetarisch eten. Op de kaart staan recepten met vleesvervangende producten, zoals Quorn. Je kunt in Oriënt Plaza ervaren dat vegetarisch eten gezond en lekker kan zijn. Bovendien ben je dan erg bij de tijd en bewijs je de dieren een dienst. Zeg nu niet meteen dat dit niets voor je is, maar gun jezelf de ervaring. Je zult zien dat je verkocht bent. Gelukkig zijn de vleesvervangende producten ook gewoon in de supermarkt te koop, dus je kunt het thuis ook eens uitproberen. Trouwens, wie ook thuis graag oosters kookt, moet Oriënt Plaza goed in de gaten houden.

Van tijd tot tijd komt TV-kok Lonny Gerungan namelijk koken in Oriënt Plaza. Lonny is bekend van het RTL-programma 'De reistafel', waarin hij op locatie in Indonesië of Thailand gerechten van het land kookt. Daarbij vertelt hij over de cultuur van het land en de rijke natuur, aan de hand van de vruchten en groenten die er groeien. Hij kan boeiend vertellen en heerlijk koken.

Oriënt Plaza, Oosters culinair trefpunt in Nijmegen

In 1988 verhuizen de broers Chang vanuit het dorpje Bemmel naar de zuidelijke invalsweg naar Nijmegen om hun intrek te nemen in de nieuwbouw van Oriënt Plaza. Het grootste Oosterse restaurant van Europa is een feit. De broers Yong Li en Yong Lai, oorspronkelijk afkomstig uit de wereldstad Singapore, zijn vastbesloten om de Nijmegenaren en de rest van Nederland te verleiden tot de Oosterse keuken.
De broers vieren dit jaar een feestje, want hun bedrijf bestaat 12½ jaar.
Van dinsdag 15 tot en met zondag 20 mei houden zij een culturele en culinaire Chinese week.

n deze week komen drie chef-koks uit China over om iedere dag samen met de koks van Oriënt Plaza een uitgebreid diner te koken. Deze koks vertegenwoordigen de absolute top van de Chinese kookkunst. Eén van hen kookt voor de volksvertegenwoordigers van China. In Nederland eet Wim Kok tussen de middag misschien een broodje kaas, maar in China is dat net even anders. De Chinezen zijn trots op hun keuken en die maakt een belangrijk deel van hun cultuur uit.
Vier danseressen, die speciaal voor deze gelegenheid naar Nederland komen, treden iedere avond op tijdens de Chinese week. Ze voeren volksdansen op, gekleed in prachtige kledij. Tussen de verschillende gangen door treden zij op.
De ambassadeurs van Singapore en Thailand zullen deze week in Oriënt Plaza te gast zijn, en ook de Commissaris van de Koningin Kamminga en burgemeester ter Horst. Verder zijn tal van prominente Nijmegenaren uitgenodigd.
Om iets terug te doen aan de Nijmeegse gemeenschap nodigt de directie van Oriënt Plaza 300 eindexamenkandidaten van de middelbare scholen uit om een avond te komen eten.

Filosofie Oriënt Plaza

Yong Li en Yong Lai Chang merkten een aantal jaren geleden dat de belangstelling voor Chinees eten in Nederland aan het teruglopen was. Het werd steeds gewoner om Chinees te eten of af te halen en het eten werd ook meer en meer aangepast aan de smaak van de Nederlander. Chinees eten werd net zo gewoon als de Hollandse pot en had niet veel meer met China te maken. Dit was voor de Chinese restaurants natuurlijk geen goede ontwikkeling.
De broers Chang gingen de uitdaging aan om de Nederlander langzaam maar zeker rijp te maken voor de echte Oosterse keuken. Nadat zij een prachtige locatie aan de Kerkenbos in Nijmegen hadden aangekocht ging het snel. Hun grote restaurant Oriënt Plaza werd gebouwd en bood onderdak aan vier keukens, de Chinese, de Japanse, de Indonesische en de Thaise. De naam Oriënt Plaza werd bewust gekozen. Oriënt Plaza wil een podium zijn, een meetingpoint waar je kunt komen eten. Je komt binnen en maakt je keus. Oriënt Plaza als een marktplein. Je snuffelt wat rond en maakt dan je keus.

64)'Het is gemakkelijker om 100 gasten voor de Chinese én Japanse én Thaise én Indonesische keuken binnen te halen dan om avond aan avond 400 gasten voor Chinees eten binnen te halen', aldus Yong Li.

Door vier verschillende eetculturen aan te bieden is het gemakkelijker om in te spelen op de veranderende wensen van de consument. Met dit concept wil Oriënt Plaza niet alleen de klanten die komen voor een afhaalmaaltijd aan zich binden, maar ook de culinaire verwende klanten die een avond uit gaan. Ook de zakenmensen die komen lunchen weten inmiddels de weg naar Oriënt Plaza te vinden. Zo bereikt Oriënt Plaza meerdere doelgroepen op meerdere momenten.

Japans, Thais, Indonesisch en Chinees onder een dak

Wil je snel eten bij Oriënt Plaza, dan ga je naar de Lucky Drive. Lucky Drive is een drive-in restaurant waar je eten kunt afhalen dat zodanig speciaal is verpakt, dat het lang warm blijft. Mocht het toch koud zijn geworden, omdat je wel erg lang onderweg was, dat kun je het geheel zo in je magnetron stoppen. De verpakking kan het hebben en het eten ook. Wie meer voelt voor een avondje uit gaat natuurlijk naar binnen en laat zich verrassen
Kyoto is de naam van het Japanse restaurant in Oriënt Plaza. Het restaurant is mooi Japans ingericht, eenvoudig en smaakvol in de kleuren bamboebeige en zwart. De Japanse keuken is gebaseerd op vis en schaal-, en schelpdieren. De Teppanyaki keuken kun je zien als de concessie aan de westerse gast, die graag vlees eet. De Japanse keuken is enigszins te vergelijken met de Franse keuken: zij is gericht op de klant die verfijnd wil eten. Ook een stukje amusement hoort erbij: de koks maken het eten voor u aan tafel klaar. Zij maken hiervan een echte kookshow. Prijstechnisch zit deze keuken in het hogere marktsegment.
De Thaise keuken, in het Wang Thai restaurant, richt zich op de klant die op zoek is naar het onverwachte, het avontuur. Pittige gerechten, bereid met verse kruiden en een exclusieve presentatie, dat is het eigene van de Thaise keuken. Uiteraard is ook dit restaurant gezellig ingericht in een intieme Thaise sfeer. De Thaise keuken is in de mode op het moment.
Uiteraard hebben alle vier de restaurants hun eigen koks. Zo kan men de eigenheid van iedere keuken bewaren.
De klant die Chinees komt eten in het Honyun restaurant, vindt op de uitgebreide kaart gerechten uit de keukens van Kanton, Peking, Szechuan en Shanghai. De Peking eend is erg bekend, maar het zeebanket van Shanghai, de zwaluwnestjes van Kanton en de paddestoelengerechten van Szechuan zijn ook erg lekker. En er is ook gewoon babi pangang te vinden op de kaart. De broers Chang vinden het belangrijk dat iedereen wat van zijn gading vindt, van de culinair ingestelde klant tot de familie die gezellig een avondje komt Chinezen. Met de Dim Sum lunch uit de Chinese keuken biedt Oriënt Plaza de zakelijke klant een lichte lunch voor de schappelijke prijs van fl. 25,00 tot fl. 30,00.
Nonya is de naam van het Indonesische restaurant. De Nonya keuken is een keuken die beïnvloed is door Maleisische, Chinese en Japanse invloeden. Het is een veelzijdige, geraffineerde en feestelijke keuken. In dit restaurant wordt veel gewerkt met buffetten. Een buffet in Oriënt Plaza betekent feest. Er is levende muziek en lekker eten en de mensen genieten en feesten.

Productontwikkeling

De kracht van Oriënt Plaza is zit hem vooral in productontwikkeling. De broers Chang werken intensief samen met TV-kok Lonny Gerungan die een eigen kookprogramma heeft bij RTL5 onder de titel 'De reistafel'. De Balinees Lonny zorgt voor herkenbaarheid en weet mensen te boeien en aan zich te binden. Hij verkoopt zijn eigen kant-en-klaar maaltijden in de supermarkt, maar liefst 25000 per week. De familie Chang heeft samen met het bedrijf Food of Britain smaken voor het kunstvlees Quorn ontwikkeld. Quorn is een plantaardig, eiwitrijk, vetarm, en caloriearm product, dat geen cholesterol bevat. Het is gemaakt van een paddestoel, de Fusarium Graminaerum. Het heeft van zichzelf een neutrale smaak en heeft de eigenschap de smaak van de ingrediënten waarmee het samen wordt bereid over te nemen. Quorn is momenteel de populairste vleesvervanger in Nederland en is te koop in de smaken kip, rund, varken en vis. Het product staat ook op de kaart in Oriënt Plaza. Voor de toekomst wordt veel verwacht van Quorn, zeker nu er zoveel onduidelijkheid bestaat over de kwaliteit van ons vlees.
De broers Chang hebben ook regelmatig contact met koks in Thailand en Peking, om voeling te houden met de ontwikkelingen in de keuken daar en deze in te passen in de Europese trends.

Ambitie

De broers Chang willen de Nederlanders opvoeden tot liefhebbers van de Oosterse keuken. En hiervoor zien zij nu reële mogelijkheden. Moesten zij een aantal jaren geleden nog concessies doen en als het ware even terugschakelen, nu zien ze weer meer mogelijkheden voor een Oriëntaalse keuken met eerlijke gerechten en een correcte receptuur. De Nederlander is er aan toe om nieuwe smaken te ervaren. In samenwerking met de voedingsindustrie en de media wordt de consument vertrouwd gemaakt met nieuwe smaken en gewoontes. 'Wij willen van een 30% eerlijk Oriëntaalse keuken naar een 100% eerlijk Oriëntaalse keuken en wij hebben er het volste vertrouwen in dat, dat lukt', aldus Yong Li Chang.
Wij genieten intussen van de overheerlijke Dim Sum die we voorgeschoteld krijgen. Buiten sneeuwt het. Maart in Nijmegen. De lente lijkt ver weg. Binnen laten wij ons de Peking eend goed smaken. En ach, misschien sneeuwt het in China ook wel. De wereld lijkt behaaglijk klein en wij voelen ons uit en toch thuis.

Dim Sum: de Chinese zakenlunch van de toekomst

Dim Sum betekent letterlijk 'raakt zachtjes je hart aan' Het bestaat uit allerlei kleine hapjes vis, vlees, groente, gevogelte, soja, noem maar op. Dim Sum lijkt wel wat op de amuse gueule van de franse keuken, maar de porties zijn groter. Belangrijk is dat het gerechtje knapperig is. De juiste 'bite' dus. De Chinezen drinken bij de Dim Sum geen alcohol, maar een kopje jasmijnthee. Eigen aan Dim Sum is dat je zo lang en zo veel eet als je zin hebt, dat is niet van tevoren
geregeld.

Heb je genoeg, dan ben je klaar. In China hebben ze in de restaurants speciale Dim Sum karretjes en daar liggen de lekkernijen op. Terwijl de Chinezen genieten van de Dim Sum, voeren ze hun zakelijke besprekingen. Tijd besparend dus! En lekker dat het is! Twee belangrijke argumenten om het eens te proberen. Voor de prijs hoeft u het niet te laten, voor fl. 25,00 tot fl. 30,00 hebt u al een heerlijke Dim Sum.

Quorn: een van Nederlands meest gebruikte vleesvervangers

De mond- en klauwzeercrisis, de gekke koeienziekte en alle beelden op de TV van dierenellende hebben veel mensen aan het denken gezet. Als gevolg daarvan stijgt de vraag naar vegetarische producten enorm. De producent van Quorn zag in één week zijn omzet met zestig procent stijgen. Het product, dat gefabriceerd wordt in Groot-Brittannië door Marlow Foods, wordt in Nederland verkocht in de supermarkten. Het heeft qua uiterlijk veel weg van vlees. En daarom ligt het ook in het vleesschap in de winkels. De vleesvervanger wordt ook geleverd aan restaurants en ziekenhuizen.

Wat is Quorn?

Quorn is een plantaardig eiwitrijk product. Het is gemaakt van een in de natuur voorkomende plant Fusarium Graminearum, die behoort tot de familie van de paddestoelen. De plant ondergaat een gistingsproces dat vergelijkbaar is met het proces dat wordt toegepast om bijvoorbeeld bier of yoghurt te maken. Quorn is rijk aan eiwitten en voedingsvezels, bevat geen cholesterol en is zowel vet-, als caloriearm. Het bevat kleine hoeveelheden vitaminen en mineralen. Het heeft een neutrale smaak en heeft de eigenschap de smaak van de ingrediënten waarmee het samen wordt bereid over te nemen.


25 apr 01 16:02