VVD

VVD wil voortzetting vaccinatiebeleid pseudo-vogelpest


Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 15 mei 2001
"De gevolgen van het niet-inenten kan voor de pluimveesector desastreuze gevolgen hebben als de nieuwe regelgeving niet op tijd van de grond komt", stelt Tweede Kamerlid Janneke Snijder.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer maakt zich ernstige zorgen over berichten in de media dat het vaccinatiebeleid tegen pseudo-vogelpest gevaar loopt. Doordat nieuwe regelgeving op dit terrein niet van de grond komt, neemt het risico van een uitbraak van deze uiterst besmettelijke pluimveeziekte toe, omdat de verplichting tot inenten wegvalt. Woordvoerder Janneke Snijder: De gevolgen van het niet-inenten kunnen voor de pluimveesector desastreuze gevolgen hebben.

De regels voor het vaccineren dateren uit 1976 en zijn tot nu toe succesvol gebleken. Omdat het Landbouwschap, dat de regels heeft opgesteld, niet meer bestaat, moeten er voor 1 juli 2001 nieuwe regels worden gesteld. Een voorstel daartoe van het Productschap Pluimvee en Eieren heeft twee jaar ter beoordeling op het ministerie van Landbouw gelegen en is nu door de minister afgekeurd.
Hoe is het mogelijk dat een voorstel voor preventie van een dierziekte zolang op het bureau van de minister is blijven liggen? vraagt Janneke Snijder zich af. De VVD vindt dit op zon belangrijk dossier getuigen van weinig daadkracht van de minister.
De VVD heeft aan de minister gevraagd om de Tweede Kamer op korte termijn per brief te informeren hoe hij het vaccinatiebeleid wil laten voortbestaan. Omdat de einddatum van het vaccinatiebeleid snel dichterbij komt, is haast geboden. Bij nonvaccinatie kunnen de gevolgen voor het dierenwelzijn en de pluimveesector enorm zijn.