Partij van de Arbeid

Max van den Berg verontrust naar aanleiding van Italiaanse verkiezingsuitslag

Straatsburg, 15 mei 2001

Max van den Berg, leider van de Nederlandse PES Eurofractie in het Europees Parlement is erg verontrust over het feit dat Berlusconi een nieuwe Italiaanse regering zal gaan vormen, waar ook Umberto Bossi met zijn Liga Nord deel van uit zal gaan maken. 'Volgens scheidend minister president Amato, beschouwt Bossi Europa als een complot van communisten en vrijmetselaars. Het minste, dat we op dit moment kunnen doen is Italie met een zeer waakzaam oog in de gaten houden. En vervolgens bij schending van Europese regels te handelen, alsof artikel 7 van het verdrag van Nice al van kracht is. De nieuwe regering moet zich gewaarschuwd weten', aldus Van den Berg.

'Berlusconi's politieke macht, vermengd met zijn economische- en media macht, roept ernstige vragen op omtrent de persvrijheid. Zo ook de bescherming van Berlusconi's immuniteit door de conservatieven en de christendemocraten in het Europees Parlement. In verband met enkele fraude zaken in Spanje, heeft onderzoeksrechter Balthasar Garzon een verzoek ingediend deze immuniteit op te heffen. De weigering van de conservatieven en christendemocraten in het Europees Parlement om hieraan mee te werken, is een slecht teken aan de wand', zegt Van den Berg.

Ook vraagt van den Berg zich af of Berlusconi zich ook na de eerste regeringsperiode aan de Europese regels zal blijven houden, waaronder het fundamenteel respecteren van minderheden.' Na de uitbereiding van de Unie komen we terecht in een Europa van 30 minderheden en een half miljard mensen. De taal van Liga Nord en Bossi tast het recht van minderheden fundamenteel aan. Het is de taak van Europa hierin uiterst waakzaam te zijn'.

terug