Gemeente Breda

16-05-2001

Uitbreiding basisschool St.Joseph
Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om een krediet ter beschikking te stellen van ruim 2 miljoen gulden voor uitbreiding van de
St. Josephschool. Basisschool St. Joseph kampt met een groot tekort aan ruimte. Het leerlingenaantal van deze school is dit schooljaar drastisch gestegen. Dat in combinatie met de klassenverkleining maakt dat de school van 7 groepen in 1999 zal doorgroeien naar een omvang van 11 groepen.
Het schoolbestuur heeft in april 2001 nieuwe leerlingenprognoses opgesteld. Die prognoses, die ook zijn goedgekeurd door de gemeente, geven de school zelfs aanspraak op verdere permanente uitbreiding tot in totaal 13 groepen. Daarom diende de school op 24 april jongstleden een spoedaanvraag in.

Via een aanvraag in het huisvestingsprogramma 2000 heeft de school voor het eerst de groei van het leerlingaantal kenbaar gemaakt bij de gemeente. Voor dat jaar ging het om uitbreiding met een achtste groep. Daarbij zijn alle vrijstaande en vrijkomende gebouwen en terreinen in de omgeving van de school in beeld gebracht. Ook de toekomstige ontwikkelingen in het gebied zijn daarbij betrokken. De uitkomst was dat het gebouw aan de St. Josephstraat 5 de enige mogelijkheid zou zijn voor de noodzakelijke uitbreiding van de school. Eigenaar van dit gebouw is Interbrew. De gemeente kan het pand huren voor een periode van 15 jaar. De school zelf is gevestigd aan de St. Josephstraat 7.

Tijdens het overleg met de school over het bouwplan gaf de school in december 2000 aan dat het aantal leerlingen nog steeds toenam. Dit betekende dat een totaalplan voor het hele gebouw noodzakelijk was. In overleg met de school en het accommodatiebedrijf van de gemeente is vervolgens een plan opgesteld. Tijdens de planontwikkeling werd duidelijk dat het werk zich niet tot de begane grond kon beperken. Na een grondige inspectie bleek dat met name de c.v.installatie, leidingen en brandpreventieve voorzieningen in het gebouw dienden te worden aangepast.

Uiteindelijke resulteerde dit in een bouwplan dat in april 2001 is aanbesteed. Men heeft gekozen voor de aannemer die het goedkoopste bod uitbracht, in dit geval Aannemersbedrijf Van de Broek uit Breda. Omdat de ruimtenood acuut is en de extra klassen zo snel mogelijk in het nieuwe schooljaar van start moeten gaan, wordt op korte termijn met de bouw begonnen.
De werkzaamheden zijn naar verwachting met ingang van het nieuwe schooljaar nog niet afgerond. Samen met de schooldirectie zal voor een aantal weken naar oplossingen gezocht moeten worden om de leerlingen onder te brengen.

Breda, 15 mei 2001