MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

15-05-2001
Handelsmissies zijn effectief en praktisch exportinstrument voor mkb De gemiddelde omzet van de ongeveer 100 middelgrote en kleine bedrijven die in 2000 hebben deelgenomen aan handelsmissies naar nabije markten, is gestegen van 20 naar 50%. Verwacht wordt dat dit een exportomzet van 100 à 150 miljoen gulden zal opleveren op de langere termijn. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat de werkgelegenheid bij exporterende bedrijven met 34.000 nieuwe banen groeit. Algemeen directeur Guus Broos van MKB-Nederland presenteert deze cijfers vandaag t.g.v. de EVD-bijeenkomst export en mkb\' in Den Haag. De resultaten van het onderzoek overhandigt hij aan staatssecretaris Ybema van Economische Zaken.

Op dit moment exporteert 15% van de middelgrote en kleine bedrijven (= 75.000 bedrijven). MKB-Nederland wil een krachtige impuls aan de export binnen het mkb geven door binnen 5 jaar 10.000 nieuwe exporteurs op de exportmarkt te hebben. Dat is slechts een vijfde van het aantal bedrijven dat in principe kan exporteren. De stijging van het exportaandeel kan ondermeer worden bereikt met behulp van handelsmissies naar nabije markten, aldus Guus Broos. Dit blijkt uit de zeer positieve resultaten van de eerste drie handelsmissies die MKB-Nederland het afgelopen jaar samen met de EVD, het ministerie van Economische Zaken en ABN-AMRO onder leiding van staatssecretaris Ybema heeft georganiseerd.
Deze drie mkb-handelsmissies gingen naar Ile de France (Frankrijk), Nordrhein/Westfalen (Duitsland) en Chicago/Toronto (USA/Canada). Aan deze missies namen ongeveer 100 ondernemers deel. De eerste resultaten geven aan dat na de handelsmissies omzetstijgingen van 30% zijn bereikt. En al zijn er nog veel orders die lopen, nu al geeft 65% van de deelnemende bedrijven aan zeker zaken te gaan doen in het buitenland, waarbij voor de langere termijn omzetstijgingen van 100 tot 150 miljoen gulden worden verwacht.
Ook blijkt uit recent NIPO-onderzoek dat de werkgelegenheid bij exporterende bedrijven groeit met 34.000 nieuwe arbeidsplaatsen, wat neerkomt op 40% van de totale werkgelegenheidsgroei in Nederland. Een groot deel hiervan komt voor rekening van nieuwe exporteurs; zo\'n 12.500 nieuwe banen per jaar.

Uit onderzoek onder de achterban van MKB-Nederland en de deelnemers aan de missies blijkt dat er grote behoefte is aan nog meer handelsmissies naar andere regio\'s binnen de EU. 85% van de bedrijven die deelnamen geeft bovendien aan interesse te hebben in nieuwe missies. De interesse gaat dan met name uit naar Frankrijk, Duitsland, Engeland, Scandinavische landen, België, Spanje en Italië. MKB-Nederland is ervan overtuigd dat handelsmissies een effectief en praktisch instrument zijn om de export in het mkb verder te stimuleren. Er zijn daarvoor echter nog wel een paar zaken nodig. Zo is er een krachtige financiële injectie nodig om het groeiend aantal deelnemers aan missies goed voor te bereiden. Daarnaast dient het handelsbevorderende instrumentarium beter op het mkb te worden afgestemd. Ook zullen de ambassades, consulaten en buitenlandkamers (duale Kamers van Koophandel) meer met elkaar moeten samenwerken. Tot slot zal het aantal buitenlandse steunpunten moeten worden uitgebreid. Daarnaast moet de PSB-regeling (Programma Starters op Buitenlandse markten) worden verruimd, waardoor ook mkb-ondernemers uit middenbedrijven en ervaren exporteurs hiervan gebruik kunnen maken.

De algemeen directeur van MKB-Nederland maakte voorts de handelsmissies voor het mkb voor dit jaar bekend. Onder leiding van de staatssecretaris van Economische Zaken staan er wederom samen met de EVD, EZ, ABN-AMRO en MKB-Nederland drie multisectorale missies gepland naar:

- Spanje; regio Barcelona en Madrid van 28 t/m 31 mei;
- Frankrijk; regio Rhône/Alpes van 10 t/m 12 juni;
- Duitsland; regio Beieren van 6 t/m 7 november. De eerste handelsmissie naar Spanje is inmiddels in verband met overweldigende belangstelling overboekt. Er gaan over twee weken 50 kwalitatief zeer goede bedrijven uit diverse sectoren naar Barcelona en Madrid.