Provincie Groningen

Groningen, 15 mei 2001 Persbericht nr. 96

Nota Bouwen en Wonen zet in op kwaliteit en concentratie

Gedeputeerde Staten hebben vandaag het ontwerp vastgesteld van de nota Bouwen en Wonen 2002-2006. Belangrijkste verandering t.o.v. het voorontwerp zijn de afspraken die gemaakt zijn tussen de gemeente Groningen, de provincie en het Rijk over het nieuwbouw en sloopprogramma van de gemeente Groningen, de instelling van een provinciale adviescommissie ter beoordeling van de woonplannen en de afspraken die zijn gemaakt tussen provincie en Rijk over monitoring van de nota.

Taakstellend nieuwbouw- en sloopprogramma gemeente Groningen

Omdat de provincie inzet op de concentratie van woningbouw in de stedelijke centra, is het van groot belang met deze centra goede afspraken te maken over het taakstellend beleid. Tussen het Rijk, de provincie en de gemeente Groningen zijn concrete afspraken gemaakt over het taakstellende nieuwbouw- en sloopprogramma van de gemeente Groningen voor de periode 2001-2006.

* De gemeente moet jaarlijks minimaal 550 woningen slopen. Het niet realiseren van de jaarlijkse sloopaantallen wordt in mindering gebracht op de toedeling uit het stedelijk stimuleringscontingent van 1.000 woningen.

* De gemeente moet jaarlijks 1350 nieuwe woningen bouwen. Er wordt een absolute ondergrens gehanteerd van 1.100 woningen (bron CBS) per jaar. Bouwt de gemeente minder dan 1.100 huizen, dan vindt direct toewijzing van de gemiste contingenten plaats elders in het stedelijk netwerk Groningen-Assen.

* Indien de gemeente meer bouwt dan 1.100 woningen maar minder dan de taakstelling van 1.350, zal er door rijk, provincie en gemeente worden gesproken over de realiseringsmogelijkheden binnen het stedelijk grondgebied het jaar daarop. Biedt dit geen soelaas, dan worden de gemiste contingenten elders binnen het stedelijk netwerk Groningen-Assen gebouwd.

* In verband met de locatieproblematiek van de stad neemt de provincie samen met het rijk en de gemeente Groningen het initiatief om eerst de woningbouw in de gemeenten Tynaarlo (Terboch), Haren (o.m. Haren-Noord) en Slochteren (Borgmeren) te versnellen. Lukt dit niet of in onvoldoende mate, dan wordt binnen het stedelijk netwerk Groningen-Assen verder gezocht.

Provinciale adviescommissie

De provincie wil zich voor de beoordeling van alle ingediende woonplannen laten adviseren door een commissie bestaande uit vertegenwoordigers van buiten het provinciehuis. Hiervoor zal de bestaande commissie stedelijke vernieuwing (bestaande uit vertegenwoordigers van de rechtstreekse gemeente Groningen, van de programmagemeenten, van de projectgemeenten en het ministerie van VROM, onder vorozitterschap van de provincie), worden uitgebreid met vertegenwoordigers van de woningcorporaties en marktpartijen. Daarnaast zijn GS bereid om een financiële bijdrage te verlenen aan gemeenten voor de ontwikkeling van een woonplan.

Monitoring nota Bouwen en Wonen

De nota Bouwen en Wonen zet in op de concentratie van bevolking en woningbouw in de stedelijke centra. Om ervoor te zorgen dat de positie van de stedelijke centra ten opzichte van het platteland in de praktijk daadwerkelijk versterkt, wordt de uitvoering van deze nota jaarlijks gemonitord om zo de vinger aan de pols te houden. Over de uitkomsten van deze monitoring voert de provincie overleg met het rijk. De uitkomsten van de monitoring worden vergeleken met een belangrijke doelstelling van de nota, dat circa tweederde deel van de toename van het provinciale woningvoorraad in de stedelijke centra neerslaat en circa eenderde deel op het platteland.

De nota Bouwen en Wonen

Het doel van de nota Bouwen en Wonen 2002-2006 is het creëren van een kwalitatief hoogwaardig woningaanbod in de provincie Groningen, dat uniek is in Nederland en dat alle Groningers, ongeacht het inkomen, voldoende keuzemogelijkheden biedt. GS gaan in de nota uit van een bouwopgave van 4.500 woningen per jaar, inclusief de vervanging van 2.200 sloopwoningen. De ontwerp-nota wordt op 13 juni aanstaande behandeld in de provinciale statencommissie Ruimte, Water en Groen.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Marike Ensing, afdeling Bestuurscontacten provincie Groningen, tel.nr. 050 3164075.