Provincie Groningen

Groningen, 15 mei 2001 Persbericht nr. 94

Samenwerking onderwijs en GGZ krijgt f100.000,-

Gedeputeerde Staten hebben vandaag besloten een bijdrage van f100.000,- beschikbaar te stellen voor een project dat gericht is op leerlingen in het beroepsonderwijs met psychische problemen. Om meer aandacht te kunnen schenken aan die doelgroep hebben de instellingen voor Beroeps- en Volwasseneneducatie en de Stichtingen GGz in Noord Nederland samen het project "Inclusion 2000" in het leven geroepen.

Aanleiding voor het project is dat de Regionale- en Agrarische Opleidingscentra steeds vaker worden geconfronteerd met de problemen van leerlingen met een psychiatrisch verleden of met een psychiatrische handicap. Mensen die in een psychische crisis verkeren zien vaak geen kans om door te gaan met hun opleiding. En doordat de opleiding niet wordt afgemaakt dalen de kansen op de arbeidsmarkt sterk.

In het project "Inclusion 2000" wil men onderzoeken welke ondersteuning deze leerlingen kunnen krijgen om te voorkomen dat de leerlingen van school gaan. De instrumenten die ontwikkeld zullen worden moeten ook de brug vormen tussen onderwijs en arbeid (via de Centra voor Werk en Inkomen). De ontwikkeling van de instrumenten zal 2 jaar duren. Aan het einde van het project willen de organisaties een conferentie organiseren om de methodes aan een breed publiek aan te bieden.

De maatschappelijke integratie van mensen met psychische problemen is een belangrijk thema in de provinciale regiovisie voor geestelijke gezondheidszorg. Tot nu toe heeft de aandacht zich voornamelijk gericht op woon- en leefomgeving, arbeid en dagbesteding en sociale integratie. Reden voor de Provincie Groningen om een bijdrage aan te leveren aan de samenwerking tussen de geestelijke gezondheidsorganisaties en het beroepsonderwijs. De totale kosten voor het project bedragen f200.000,-. Een voorwaarde voor de bijdrage is dat het samen met de andere twee noordelijke provincies wordt opgepakt.

Noot voor de pers voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij de afdeling Bestuurscontacten, Joske Kluvers 050 - 316 41 39.