Gemeente Heumen

14-05-2001

Regiodiek Week 20

Regiodiek week 20

Berichten voor vrijwilligers

Op deze pagina zullen voortaan, in het kader van de stimulering van vrijwilligerswerk en het scheppen van betere voorwaarden daarvoor, regelmatig mededelingen verschijnen die daarmee verband houden. Vandaag betreffen die een oproep van Tafeltje Dekje en de vrijwilligersverzekering.

gratis verzekering vrijwilligers
Al 60 vrijwilligersorganisaties in onze gemeente maken gebruik van de gratis WA- en ongevallenverzekering van de gemeente Heumen. Ook iets voor uw organisatie? Vraag een inschrijfformulier aan bij Mieke Bosmans in het gemeentehuis in Malden, telefoon 358 82 51. Het kan op maandag tot en met woensdag.

vrijwilligers Tafeltje-dek-je
Tafeltje-dek-je is een vrijwilligersorganisatie in de gemeente, die vanuit de keuken van Malderburch warme maaltijden bezorgt bij ouderen en zieke mensen thuis. Die bezorging gebeurt dagelijks tussen 11.30 en 13 uur. Momenteel gaat het om ongeveer 35 adressen in Malden, 30 in Overasselt en een paar in Heumen en Nederasselt. De huidige groep vrijwilligers is een gezellig clubje dat met hart en ziel dat leuke en belangrijke werk doet. Ze hebben echter dringend behoefte aan meer collega´s die ook de maaltijden rond kunnen brengen. Er is een onkostenvergoeding in verband met het gebruik van de auto. Voor inlichtingen en aanmelding kan worden gebeld met coördinator Ton Peters, tel. 358 24 46.

vacature-service
In De Verbinding zullen in de toekomst vaker van dit soort berichten worden opgenomen. Organisaties op zoek naar nieuwe vrijwilligers kunnen daarvoor oproepen opgeven bij Mieke Bosmans in het gemeentehuis, telefoon 3588251.



Reconstructieplannen Hoogstraat

Zoals bekend is het Gemeentebestuur van Heumen in samenwerking met de Provincie Gelderland bezig met de planvoorbereiding voor het aanpassen van wegen door de kom van Overasselt.
Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Heumen heeft toegezegd het schetsontwerp aanpassingen
Schoonenburgseweg-Hoogstraat-Valkstraat te Overasselt gedurende 2 weken ter inzage te leggen op het gemeentehuis te Malden en in de bibliotheek van Overasselt ter voorbereiding op een te houden informatiebijeenkomst in Overasselt.
Om te kunnen voldoen aan deze toezegging is het niet mogelijk gebleken de informatiebijeenkomst op 15 mei a.s. in Overasselt te laten doorgaan.

Als nieuwe datum is 19 juni a.s. gekozen om 20.00 uur in café De Zon.

Vanaf 6 juni zullen de plannen ter inzage liggen op de boven genoemde locaties.



Een ton voor water

De gemeente Heumen gaat meedoen aan de landelijke campagne "Een ton voor water". In het kader van die campagne kunnen inwoners een regenton kopen om een bijdrage te leveren aan bewuster en zuiniger omgaan met water hier én aan watervoorzieningsprojecten in een ontwikkelingsland.

waar te koop?
Vanaf 10 mei zijn er weer regentonnen te koop op de gemeentewerkplaats. U kunt terecht gedurende de reguliere openingstijden: op maandagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur en op dinsdagmorgen van 08.00 tot 12.00 uur. De regentonnen worden verkocht voor f45,-. Van dit bedrag gaat f5,- naar watervoorzieningsprojecten in Tanzania. Bovenop uw f5,- legt de gemeente ook nog eens f5,-, zodat per ton f10,- beschikbaar komt.



Maaswerken

Sinds 4 mei loopt de laatste inspraakronde voor het project Zandmaas / Maasroute. Deze keer gaat het om het Ontwerp-Tracébesluit , het Provinciaal Omgevingsplan Limburg en het Compensatieplan. De inspraaktermijn loopt tot en met 28 juni. De plannen liggen onder andere ter inzage in de gemeentehuizen van Malden en Mook. Op 28 mei om 19.30 uur is er een inspraakavond in Motel Cuijk in Cuijk. Verdere inlichtingen zijn te vinden op www.demaaswerken.nl. Er is ook een gratis informatienummer: 0800 62 27 93 75.



Beleidsnotitie Speelvoorzieningen

Op 26 april 2001 heeft de gemeenteraad van Heumen de Beleidsnotitie Speelvoorzieningen vastgesteld. Voor de hele gemeente is hierin beschreven wat er op het gebied van spelen in de openbare ruimte zou moeten gebeuren.
Het totaal aan voornemens uit de beleidsnotitie zal gefaseerd de komende jaren worden uitgevoerd. Op basis van het vastgestelde actieprogramma 2001 zal er in een aantal buurten sprake zijn van herinrichting van speelterreinen en het verder vervangen van de toestellen die in de renovatieronde in 1999 verwijderd zijn. De gemeenteraad heeft hiervoor NLG 265.000,-- beschikbaar gesteld.

Het gaat om de volgende speelplaatsen:

Naam speelplaats Toestellen Leeftijd Herinrichten? Globale kostenraming
MALDEN
Groeze

3

0-6 jaar

JA

NLG 40.000,--

Strowis 24


1


0-6 jaar

JA

NLG 40.000,--

Hooischelf


2


0-12 jaar

JA

NLG 40.000,--

OVERASSELT
Laagstraat

7

0-6 jaar

JA

NLG 40.000,--

TOTAAL 4 plaats herinrichten

NLG 160.000,--

Voor de uitvoering van deze plannen wil de gemeente graag de medewerking van bewoners en met name kinderen uit de betreffende buurten vragen. Alleen in goed overleg met de buurt en met inbreng van wat kinderen graag zouden willen, komen er speelplaatsen die naar wens gebruikt zullen worden.

De cluster welzijn van de gemeente zoekt daarom per bovengenoemde buurt één of twee contactpersonen die namens de (kinderen van de) buurt willen overleggen over de aanschaf van nieuwe toestellen. Heeft u hiervoor interesse dan kunt u dit via onderstaand strookje vóór 1 juni bij de gemeente kenbaar maken. U zult vervolgens benaderd worden voor de verdere uitwerking.

JA
Ik wil als contactpersoon van ............................... (buurt) graag meedenken over de aanschaf van speeltoestellen voor onze openbare speelplaats.

NAAM ................................................................. ADRES ............................................................... TEL.



Strookje svp terugsturen naar:
Gemeente Heumen, cluster welzijn, t.a.v. A. Castelein, postbus 200, 6580 AZ Malden



Maatregelen in verband met MKZ

In verband met de MKZ-crisis gelden de volgende maatregelen:

honden
De hond dient te zijn aangelijnd in het buitengebied van Overasselt, Nederasselt en Heumen om te voorkomen dat ze een erf oplopen en zo eventueel de ziekte overbrengen.

Bezoek of vakantie
De maatregelen gaan ver. Wie bijvoorbeeld evenhoevigen op het bedrijf heeft, of als hobby thuis, mag geen bezoek ontvangen. De dieren mogen ook niet worden vervoerd. Enkele voorbeelden:

- Een melkveehouder mag even geen bezoek ontvangen. Hetzelfde geldt voor iemand die als hobby geiten of schapen heeft.
- Kamperen op een camping waar evenhoevige dieren zijn, kan voorlopig niet; een bezoek aan de kinderboerderij is voorlopig ook uit den boze.
- Als uw paarden in pension staan op een bedrijf waar ook evenhoevigen zijn, mag u niet op het bedrijf bij uw paard komen. Maneges met alleen paarden mogen wel worden bezocht.
Paardrijden mag alleen aan de teugel of aangespannen op de openbare weg buiten de toezichtsgebieden.

- Boerderijbezoeken door schoolkinderen of verenigingen moeten worden afgezegd en ook het gebruik van andere gevoelige locaties en gebieden vormen een te groot risico. Houd hiermee ook rekening als u op vakantie gaat. Deze regels gelden in geheel Nederland. Wilt u weten of u bij iemand op het bedrijf welkom bent, bel dan voor u er heen gaat.

Ook de volgende tips zijn belangrijk:

- Erf of land van veehouders niet betreden.
- Dieren niet voeren of aanraken.

- Honden aangelijnd houden.

- Geen etensresten achterlaten en uiterste hygiëne in acht nemen.
Informatie over de uitbraak van mond- en klauwzeer: MKZ infolijn: 0800-1556
Teletekstpagina: 461
Internet: www.minlnv.nl\mkz



Verkeersplan ter inzage

In verband met de verbetering van de verkeersveiligheid zijn werkbijeenkomsten gehouden in Nederasselt, in Heumen en in Malden. De voorbereiding van de werkzaamheden is nu zover dat de conceptplannen ter inzage gelegd kunnen worden.
Belangstellenden kunnen de plannen van 8 mei tot en met 18 mei bij de gemeente (balie Grondzaken) inzien. Tot 21 mei kunnen schriftelijke reacties worden ingediend.
Contactpersoon in het gemeentehuis over dit onderwerp is de heer H. Baake, telefonisch bereikbaar via 358 83 53 en via e-mail hbaake@heumen.nl.


---

Afval
Op woensdag 16, donderdag 17 en vrijdag 18 mei wordt alleen de groene container geleegd.

mond- en klauwzeer
Vorige week hebben we laten weten dat er geen afval zou worden ingezameld in het buitengebied van Overasselt, Nederasselt en Heumen in verband met het mond- en klauwzeervirus.
Inmiddels is een nieuw advies ontvangen:

- bij bedrijven en particulieren die evenhoevige dieren houden (dus: koeien, varkens, schapen en geiten) worden bruine zakken opgehaald en de gft-container geleegd, als deze aan de openbare weg worden aangeboden. Voor en na de aanbieding moet de gft-container worden ontsmet.

- Voor alle anderen geldt dat alle afval gewoon wordt opgehaald.
oud papier
Elke donderdag tijdens schooluren staat een papiercontainer bij basisschool Toermalijn aan de Gladiolenstraat 2a, behalve in de vakanties. Behalve papier kunt u ook batterijen inleveren. Op vrijdag 18 mei van 09.00 tot 20.00 uur en op zaterdag 19 mei van 09.00 tot 12.00 uur staat een papiercontainer op het marktplein aan de Hoogstraat in Overasselt.
Op zaterdag 19 mei staat van 09.00 tot 12.00 uur een papiercontainer bij Verenigingsgebouw de Terp te Heumen.

huisraad
Herbruikbaar huisraad kunt u thuis laten ophalen door Kringloopbedrijf Het GOED. Het GOED dat is gevestigd aan de Burchtstraat 110 te Nijmegen, zamelt in onze gemeente al het herbruikbare huisraad in, zoals meubilair, boeken en platen, potten en pannen, snuisterijen, schilderijen, kleding, gordijnen en schoenen. Het bedrijf haalt ook alle hele apparaten op, zoals wasmachines, televisies, radio's, computers, lampen, fornuizen, boilers en kachels (wit- en bruingoed). Goederen worden op afspraak binnen een week opgehaald. De goederen moeten, zonodig verpakt in dozen of zakken, op de begane grond staan. Voor een afspraak kunt u bellen met telefoonnummer (024) 645 69 04, of zelf bij de kringloopwinkel langsbrengen kan ook. De chauffeur bepaalt uiteindelijk of het huisraad dat u aanbiedt nog bruikbaar is.

kleding
Nog bruikbare kleding kunt u brengen naar de Schakel aan de Eendenpoelseweg 6b, geopend op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 15.00 uur. U kunt hier ook tweedehands kleding kopen. De opbrengst komt ten goede aan projecten in de derde wereld.

chemokar
In tegenstelling tot wat op de afvalkalender staat, rijdt de chemokar niet in de periode 9 t/m 18 mei. De chemokar rijdt later, namelijk in de periode van 14 t/m 23 mei.
De route van de chemokar stond in De Verbinding van 8 mei.

Mensen uit het buitengebied kunnen tot en met 22 mei aanmelden dat ze klein chemisch afval aan willen bieden, tel.358 83 62 (afdeling milieu) of 358 21 71 (gemeentewerkplaats).

Wanneer u de chemokar heeft gemist, dan kunt u het gevaarlijk afval op zaterdag 19 mei van 10.00 tot 12.00 uur naar de gemeentewerf brengen. Overigens kunt u ook elke maandag van 13.00 tot 16.00 uur en dinsdag van 08.00 tot 12.00 uur op de werf terecht met kca.



Vergunningen

A. Aangevraagde vergunningen
Bij B&W zijn de volgende aanvragen om bouwvergunning binnen gekomen:
- uitbreiden woning, voorzijde De Schoren 53
- verbouw woning, Hatertseweg 15

- veranderen bedrijfswoning tot burgerwoning, Looistraat 47a
- uitbreiden bijkeuken en hal, Schoof 44

- uitbreiden champignonkweekruimte, Kasteelsestraat 12a
- bouw woningen, Grote Loef 4-6
De aanvragen kunnen tijdens de openstellingstijden van het gemeentehuis worden ingezien bij Bouw- en woningtoezicht.

B. Aanvrage kapvergunning
De volgende aanvrage om kapvergunning is ontvangen:
- 1 den, De Haspel 30
Wie het met een eventuele verlening van een vergunning niet eens is kan daartegen bedenkingen indienen bij B&W tot uiterlijk 29 mei.

C. Kapvergunningen
Op 8 mei zijn de volgende kapvergunningen verzonden:
- 1 eik, Hatertseweg 3

- 1 berk, Dahliastraat 1

- 1 Weymouthden, voortuin Jachthoorn 1
Verzonden op 9 mei:

- 1 ceder, voortuin de Sikkel 14

- 1 slangeden, voortuin het Alm 14
Voor de mogelijkheid bezwaar te maken, zie onder E.

D. Melding
Naar aanleiding van de volgende melding van een bouwplan hebben B&W op 7 mei bericht dat de bouw plaats kan vinden:

- M2001-015: plaatsen dakkapel, Dahliastraat 86 Voor de mogelijkheid bezwaar te maken, zie onder E.

E. Bouwvergunningen
De volgende bouwvergunningen zijn verleend:
Verzonden op 3 mei:

- 065/2001: uitbreiden woning aan de voorzijde, Akkersleep 18
- 255/2000: uitbreiden woning aan de voorzijde, Akkersleep 16 Verzonden op 4 mei:
Wijziging bouwvergunning 11/1998: situering praktijkruimte met garage, Vinkenlaan 42
Wie het niet eens is met een van de besluiten onder C, D of E kan daartegen binnen zes weken nadat het betreffende besluit is verzonden een bezwaarschrift indienen bij B&W.


-----
Commissie ABO

De commissie Algemene Bestuurlijke en Organisatiezaken (ABO) vergadert op 17 mei om 19.30 uur. Op de agenda staat o.a.:
- Gemeentevoorlichting

- Verzelfstandiging en fusie Recreatieschap
- Verzoek opvang asielzoekers

- Bestuurlijke vernieuwing



Verplaatsing markt

In verband met Hemelvaartsdag verplaatst de markt naar woensdagmorgen 23 mei.



Terinzagelegging werkprogramma milieu gemeente Heumen 2001-2004.

Tijdens de vergadering van 26 april 2001 heeft de gemeenteraad het werkprogramma milieu gemeente Heumen voor de periode 2001 - 2004 vastgesteld. In dit programma wordt aangegeven welke milieutaken er in 2001 uitgevoerd zullen worden en welke clusters uit de organisatie daarbij betrokken zijn. Bovendien wordt in het programma aangegeven hoeveel menskracht en middelen met de uitvoering van de milieutaken gemoeid zijn.
Het werkprogramma ligt vanaf 17 mei 2000 gedurende vier weken ter inzage bij de sector Grondgebiedszaken van het gemeentehuis op elk werkdag van 09.00 tot 12.00 uur en op maandagen ook van 17.00 tot 18.30 uur.
Het werkprogramma ligt ook ter inzage in de Openbare Bibliotheken, Kloosterhof 1, te Malden en Beatrixstraat 2, te Overasselt gedurende de openingstijden.



Wet Geluidhinder, herbouw Malderburch

Burgemeester en wethouders van de gemeente Heumen maken ingevolge het bepaalde in de Wet geluidhinder en het Besluit grenswaarden binnen zones langs wegen bekend, dat zij voornemens zijn bij gedeputeerde staten van Gelderland een verzoek in te dienen om vaststelling van hogere grenswaarden als bedoeld in artikel 83 van de Wet geluidhinder.

Het verzoek betreft het te herbouwen zorgcentrum Malderburch. De in het zorgcentrum opgenomen woonunits zijn gelegen binnen de zone van de Broekkant.

Verzocht wordt om, ten gevolge van het verkeerslawaai van het wegverkeer op de Broekkant een hogere geluidsbelasting op de gevel van 40 van de langs deze weg geprojecteerde woonunits toe te staan, dan de op grond van artikel 82 van de Wet geluidhinder ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting van 50 dB(A).

Ingevolge artikel 13 van het Besluit grenswaarden binnen zones langs wegen, ligt het ontwerp van het verzoek met de daarbij behorende stukken met ingang van donderdag 17 mei aanstaande gedurende twee weken voor een ieder op werkdagen van 09.00 tot 12.00 uur en bovendien op maandagen van 17.00 tot 18.30 uur ter inzage op de gemeentesecretarie, sector grondgebiedzaken.

Gedurende deze termijn wordt een ieder in de gelegenheid gesteld om het ontwerp van het verzoek in te zien en om schriftelijk opmerkingen ten aanzien van het ontwerp te maken.

Bovendien zal op maandag 28 mei om 17.00 uur in het gemeentehuis (sector grondgebiedzaken) een openbare zitting gehouden worden waarbij mondeling opmerkingen ten aanzien van het ontwerp van het ontheffingsverzoek gemaakt kunnen worden. Van de zitting zal een verslag gemaakt worden dat evenals de ingekomen schriftelijke reacties wordt verwerkt in een rapport, dat bij het verzoek zal worden gevoegd.

Malden, 15 mei 2001



Vrijstellingen ex artikel 19, lid 3, Wet op de Ruimtelijke Ordening, bouw tuinhuisje en uitbreiden woning aan de voorzijde

De Enk 53 Malden
Burgemeester en wethouders van Heumen ontvingen een aanvraag om bouwvergunning voor het bouwen van een tuinhuisje op het perceel kadastraal bekend gemeente Heumen, sectie H, nummer 318 plaatselijk bekend De Enk 53 Malden.
Het bouwplan past niet binnen het ter plaatse geldende bestemmingsplan Maldensveld 1e fase segment 3.

De Schoren 53
Burgemeester en wethouders van Heumen ontvingen een aanvraag om bouwvergunning voor het uitbreiden van de woning aan de voorzijde op het perceel kadastraal bekend gemeente Heumen, sectie G, nummer 4989 plaatselijk bekend De Schoren 53 Malden.
Het bouwplan past niet binnen het ter plaatse geldende bestemmingsplan Molenwijk.

B&W willen niettemin medewerking verlenen door met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan.

Bedenkingen
De hierboven genoemde vrijstelling kan pas worden verleend nadat een ieder in de gelegenheid is gesteld bedenkingen in te dienen tegen het voornemen vrijstelling te verlenen. Dat kan schriftelijk of mondeling bij B&W van Heumen, Postbus 200, 6580 AZ Malden vanaf donderdag 17 mei 2001 tot en met woensdag 13 juni 2001. Gedurende die periode liggen de bouwplannen dagelijks van 9.00 tot 12.00 uur en op maandag bovendien van 17.00 tot 18.30 uur ter inzage bij de sector Grondgebiedzaken in het gemeentehuis.

Malden, 15 mei 2001


------