Gemeente Amsterdam


|
Burgemeester Cohen opent werkconferentie agressie en geweld

Zie ook

Toespraak Job Cohen

Burgemeester Cohen opent werkconferentie agressie en geweld

Meer aandacht voor preventieve maatregelen

Het terugdringen van agressie en geweld is niet een zaak van de overheid alleen. Burgemeester Cohen stelt dat hiervoor een permanente dialoog met de burgers nodig is. Bij de overdracht en aanvaarding van normen en waarden die hier in het geding zijn, speelt de opvoeding een cruciale rol.

Anno 2001 zullen we nieuwe bondgenoten moeten zoeken voor gezinnen nu de invloed van gezaghebbende instituten als kerken, politieke partijen en vakbonden afneemt. Cohen vraagt aandacht voor normen en waarden in een stedelijke samenleving die bestaat uit verschillende culturen. Hij verwerpt de recente uitspraken van imams over homoseksualiteit: "uitspraken die niet passen in onze samenleving, uitspraken die ik verwerp en die de tolerantie die wij op dit gebied kennen, in gevaar brengen."

Willen we verdere resultaten boeken bij het terugdringen van agressie en geweld dan moet er meer worden geïnvesteerd in preventieve maatregelen, aldus Cohen. Onderwijs, zorg, hulpverlening en werk kunnen er toe bijdragen dat jongeren minder snel in de criminaliteit terechtkomen. Ook de politie werkt aan een nieuwe operationele strategie waarbij onder de noemer 'Tegenhouden' ongewenste ontwikkelingen vroegtijdig worden gestopt en ongewenst gedrag bij voorbaat wordt ontmoedigd. De aanpak van de harde kern criminele jongeren blijft in Amsterdam een speerpunt van beleid. Ook zal de bestrijding van huiselijk geweld de komende jaren grote aandacht krijgen.

Burgemeester Cohen plaatst de bestrijding van agressie en geweld hoog op zijn agenda. Hij doet zijn uitspraken tijdens de opening van de werkconferentie Agressie en Geweld in het voormalige stadhuis, nu hotel The Grand, in Amsterdam. Op deze conferentie spreken vertegenwoordigers van gemeente, politie, justitie en instellingen over acties om agressie en geweld terug te dringen. Ook de stadsdelen spelen bij de ontwikkeling van preventieve maatregelen een belangrijke rol.

De meeste stadsdeelvoorzitters zijn dan ook aanwezig. Amsterdam werkt sinds 1999 aan een anti agressiebeleid. Vorig jaar stelde de gemeenteraad extra miljoenen beschikbaar voor acties op scholen, in de horeca, het openbaar vervoer en de versterking van het toezicht op straat. Later dit jaar zal de gemeente een publiciteitscampagne starten.
^


-

© gemeente Amsterdam - 15-05-2001