Persbericht: Uitreiking ME-Award

Bron : ME Fonds
http://www.mefonds.nl Datum: 1 mei 2001

Uitreiking ME-Award stimuleert onderzoek naar onbekende uitputtingsziekte

Zoektocht centraal bij Wereld-ME-dag


Op 11 mei 2001 vindt de uitreiking plaats van de ME-Award aan dr. Annemieke Kavelaars, onderzoekster uit het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Het ME-Fonds reikt deze prijs elke twee jaar uit voor excellent onderzoek naar het chronische vermoeidheidssyndroom/ME of voor veelbelovend onderzoek dat een aanmoediging verdient. Kavelaars ontvangt de prijs voor haar onderzoek naar een verstoorde interactie tussen het zenuwstelsel en de afweer bij ME-patienten.

De uitreiking vindt plaats in Kasteel Sypesteyn in Loosdrecht, voorafgaand aan de Wereld-ME-dag op 12 mei. Op deze dag vragen patienten, artsen en onderzoekers wereldwijd aandacht voor het sterk invaliderende chronische vermoeidheidssyndroom/ME.

Het ME-Fonds kent in 2001 de prijs toe aan dr. Annemieke Kavelaars. Kavelaars deed onderzoek naar de gevoeligheid van het afweersysteem voor bepaalde hormonen in het bloed. ME-patienten blijken minder goed op deze hormonen te reageren. Dat zou kunnen betekenen dat er niet op een plek in het lichaam bij ME-patienten mis is, maar dat de communicatie tussen orgaansystemen in het lichaam verstoord is. Dit zou het grote aantal verschillende klachten van ME-patienten kunnen verklaren. De jury was unaniem van oordeel dat dit onderzoek het meest origineel en veelbelovend voor de toekomst is.

Uitputtingsslag


Het chronische vermoeidheidssyndroom/ME is nog grotendeels een onbegrepen ziekte. Het belangrijkste kenmerk is een langdurige invaliderende vermoeidheid die meestal plotseling ontstaat. Voor patienten betekent het een letterlijke uitputtingsslag. Ze verliezen van de ene op de andere dag minstens vijftig procent van hun energie, spierkracht en vitaliteit. Daarnaast kunnen geheugen- en concentratieverlies, ernstige hoofdpijn en slaapproblemen optreden. De oorzaak van het chronische vermoeidheids- syndroom/ME is nog steeds niet bekend. Over de hele wereld wordt onderzoek gedaan naar veroorzakende infecties, problemen in de hormoonhuishouding of het immuunsysteem en mogelijke invloed van voeding, milieu en erfelijkheid.

Patient in doolhof



ME-patienten belanden vrijwel allemaal in een doolhof, op zoek naar oorzaken en mogelijke genezing. Zij worden vaak geconfronteerd met onbegrip. Niet alleen in hun directe omgeving maar veelal ook in de medische wereld. Veel artsen zijn nog onvoldoende op de hoogte van de kenmerken van de ziekte. Doordat de oorzaken niet bekend zijn, gaan patienten van de ene arts naar de andere in de hoop op verbetering van hun situatie. Tijdens de uitreiking van de ME-Award vertelt een patient over de doolhof van haar ervaringen en haar zoektocht.

Wereld ME-dag


De ME-Award wordt uitgereikt aan de vooravond van de internationale Wereld ME-dag, die jaarlijks op 12 mei plaatsvindt. Die dag vragen patienten, wetenschappers en artsen extra aandacht voor het chronische vermoeidheids- syndroom/ME. Het doel is informatie over de ziekte te verspreiden, begrip te kweken in de omgeving van de patient en artsen te informeren over de ernst van de ziekte. Daarnaast hopen bertrokkenen het publiek te overtuigen van de noodzaak van meer onderzoek.

ME-Fonds


Het ME-Fonds is de Nederlandse fondswervende organisatie voor het bestrijden en het voorkomen van het chronische vermoeidheidssyndroom/ME. Het ME-Fonds stimuleert en subsidieert wetenschappelijk onderzoek en geeft voorlichting. Het doel is het leven van ME-patienten en hun vooruitzichten te verbeteren. Het ME-Fonds reikt elke twee jaar een onderscheiding uit voor excellent onderzoek naar het chronische vermoeidheidssyndroom/ME of voor veelbelovend onderzoek dat een aanmoediging verdient.

Uitreiking ME-Award


Vrijdag 11 mei van 10.00- 12.00 uur in Kasteel Seypesteyn in Loosdrecht Welkom na aanmelding.

Voor meer informatie
Mevrouw drs. Jacqueline L. van Male, directeur ME-Fonds telefoonnummer: 030-2723522,
email: ithaca@wxs.nl


(c) 2001 ME-Fonds