Arcadis

PERSBERICHT
ARCADIS NV
Utrechtseweg 68
Postbus 33
6800 LE Arnhem
Tel 026 3778 911
Fax 026 44 38381
www.arcadis.nl

Arnhem, 15 mei, 2001

GEZONDE WINSTGROEI VOOR ARCADIS IN EERSTE KWARTAAL 2001

ARCADIS heeft in het eerste kwartaal van 2001 een goed resultaat behaald. De winst ten opzichte van het eerste kwartaal 2000 nam toe met 11%, terwijl de omzet met 7% groeide. De groei was afkomstig van autonome ontwikkelingen en in mindere mate het effect van een hogere koers van de dollar ten opzichte van de euro. In de Verenigde Staten bleef de ontwikkeling van de werkvoorraad op niveau door een goede order intake en profiteerden we van de extra omzet van het vorig jaar in het vierde kwartaal overgenomen WSBC, een in Houston, Texas gevestigd bedrijf gespecialiseerd in infrastructuur. In Nederland trad autonome groei op, maar daar stond een desinvestering van de uitvoerende milieu-activiteiten in het jaar 2000 tegenover, waardoor de omzetgroei per saldo beperkt was. Ook de activiteiten in de overige Europese landen droegen bij aan de autonome groei.

Financieel

* Bedrijfsopbrengsten: 7% stijging naar EUR 178 miljoen van EUR 165 miljoen in 2000

* Bedrijfsresultaat: 10% hoger naar EUR 6,7 miljoen van EUR 6,1 miljoen in 2000

* Nettowinst: EUR 3,6 miljoen, 11% meer dan de EUR 3,2 miljoen in 2000
* Resultaat per aandeel: EUR 0,18 tegenover EUR 0,16 in 2000
Marktontwikkelingen

Reagerend op de cijfers zei bestuursvoorzitter ir H.L.J. Noy: "De omstandigheden in de meeste markten waarin we actief zijn blijven gunstig. In Nederland waren de markten voor infrastructuur en milieu goed maar in de markt voor vastgoedinformatie is sprake van een scherp dalende vraag als gevolg van een beduidend geringer dan verwacht aantal bezwaarschriften op de nieuwe beschikkingen in het kader van de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Door de aanhoudende groei in de Amerikaanse markten voor infrastructuur en milieu waren we in staat enige aarzeling in de marktsegmenten communications en gebouwen in dat land goed op te vangen. In Chili was sprake van een sterk herstel, terwijl de Braziliaanse activiteiten aanzienlijk groeiden."
In het eerste kwartaal was van de totale omzet 41% afkomstig uit Nederland, 41% uit Noord- en Zuid-Amerika en 18% uit overige Europese landen.

Projecten

In het eerste kwartaal van 2001 werkte ARCADIS aan de volgende projecten:

Infrastructuur

* Een nieuw stationsplein inclusief busstation, omringende infrastructuur en een dynamisch reizigersinformatiesysteem in de Duitse stad Kaiserlautern.

* Herstructurering en betere aansluiting op openbaar vervoer en snelwegen van bestaande bedrijventerreinen in het stationsgebied in Zaltbommel, alsmede de ontwikkeling van ruim 40 hectare nieuwe bedrijventerreinen in deze gemeente.

Milieu

* De sanering van 350 sites in centraal Polen, waar giftige afvalstoffen die al zo'n 50 jaar opgeslagen liggen in bunkers zijn gaan lekken in bodem en grondwater.

* Het herstel van natuurlijke hulpbronnen in de oostelijke kustzone van Sri Lanka in opdracht van de Asian Development Bank.

Gebouwen

* Geotechnisch en funderingsadvies voor de bouw van het toekomstige Olympische dorp in Athene, ter voorbereiding op de Olympische Spelen in 2004. ARCADIS is hier eveneens betrokken bij bodemkundig en milieukundig onderzoek.

* In de Amerikaanse stad Detroit werkte ARCADIS aan een trainingscentrum voor General Motors met een totaal vloeroppervlak van bijna 40.000m2, inclusief een auditorium met 400 zitplaatsen en een inpandige parkeervoorziening voor 1000 auto's. ARCADIS verzorgde tevens het ontwerp en de implementatie van een geïntegreerd telecommunicatiesysteem in het gebouw.

Communications

* Site acquisition voor 400 telecommunicatie sites voor Siemens Information and Communication Mobile in Duitsland als onderdeel van een raamcontract.

* Geografische dataverzameling - kaartmateriaal en luchtfoto's, vergunningen, productie van eigen kaartmateriaal - en milieu- en bodemkundige informatie ten behoeve van een tracéstudie voor 150 kV kabelverbindingen in de regio Amsterdam in opdracht van Nuon.

Vooruitzichten

De aanhoudend goede marktvraag in de Verenigde Staten in de markten voor infrastructuur en milieu en de gunstige marktomstandigheden in de meeste Europese landen, waaronder Nederland, bieden goede kansen voor ARCADIS. In de Verenigde Staten zorgen de investeringsprogramma's onder TEA-21 (de Transportation Equity Act) voor een sterke groei in de infrastructuurmarkt, terwijl de milieu-activiteiten toenemen door een versterkte tendens tot outsourcing van niet-kernactiviteiten bij het bedrijfsleven. Door de overname van het Braziliaanse Enerconsult door ARCADIS Logos in het eerste kwartaal van 2001, is ARCADIS in Brazilië uitstekend gepositioneerd voor de naar verwachting sterk groeiende markt voor energie-infrastructuur in dat land. In Nederland is door het veel geringere aantal WOZ bezwaarschriften dan verwacht, het resultaat van de vastgoedinformatie-activiteiten scherp onder druk komen te staan. Inmiddels is een reorganisatie van deze activiteiten in gang gezet. Hiervoor zal een voorziening worden getroffen die als bijzondere last wordt geboekt. Daar staat tegenover dat na het afsluiten van het eerste kwartaal een boekwinst is gerealiseerd op de verkoop van het belang in het niet-geconsolideerde (milieu)laboratorium Analytico. Verwacht wordt dat het saldo van deze bijzondere bate en de bovengenoemde voorziening zo'n EUR 2 miljoen positief zal bedragen.

Bestuursvoorzitter Noy concludeert: "Wij houden vast aan onze verwachting in 2001 onze strategische doelstellingen te kunnen realiseren. De terugval in resultaten van de vastgoedinformatie-activiteiten in Nederland wordt naar verwachting in belangrijke mate gecompenseerd door betere resultaten in de infrastructuurmarkt. Ook in de Verenigde Staten en de meeste overige Europese landen is de infrastructuurmarkt sterk. Hoewel in de telecommunicatiemarkt het investeringstempo is vertraagd, doen zich goede groeikansen voor in met name Duitsland en Spanje. De versterkte tendens tot outsourcing bij het bedrijfsleven, biedt eveneens mogelijkheden voor verdere groei. Daarnaast wordt onverminderd gewerkt aan margeverbetering. Op voorwaarde dat de Amerikaanse economie op niveau blijft en overige onvoorziene omstandigheden voorbehouden, verwachten wij voor 2001 een groei van de nettowinst met circa 10%. Dit is exclusief de eerder genoemde bijzondere bate van per saldo EUR 2 miljoen en exclusief het effect van mogelijke nieuwe acquisities."

ARCADIS is een toonaangevende dienstverlenende kennisorganisatie, wereldwijd werkzaam op de terreinen infrastructuur, gebouwen, milieu en communications. Wij nemen verantwoordelijkheid voor projecten en programma's van idee, via implementatie tot exploitatie. Centraal in onze integrale aanpak staat de meerwaarde voor onze opdrachtgevers.

ARCADIS telt 8000 medewerkers, die met elkaar een jaarlijkse omzet van EUR 800 miljoen genereren. We zijn resultaatgericht, investeren voortdurend in onze kennis en vaardigheden, zodat we opdrachtgevers maximale waarde kunnen bieden in de vorm van haalbare oplossingen die bijdragen aan hun succes.