NEDERLANDS PLATFORM ZWERFJONGEREN

Zwerfjongeren willen meer inspraak in de hulpverlening

Zwerfjongeren vinden dat hulpverleners goed zijn in het bieden van praktische hulp, maar op communicatiegebied gaapt er een kloof tussen jongeren en hulpverleners. Zo blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Platform Zwerfjongeren en de Universiteit Utrecht, dat in een thema-bijeenkomst op 15 mei gepresenteerd wordt. Zwerfjongeren willen meer samenwerken met de hulpverlener in plaats van te doen wat de hulpverlener zegt. De onderzoekers pleiten in hun conclusies voor een relatie gebaseerd op dialoog: niet aanbodgericht, niet vraaggericht, maar beide. De jongere heeft de taak om, met ondersteuning, aan te geven waar hij of zij behoefte aan heeft en wil werken aan verandering. De hulpverlener schat de kansen en risico's van bepaalde trajecten. Door middel van overleg ontstaat een plan van aanpak waar zwerfjongere en hulpverlener zich in kunnen vinden.

In 1999 heeft het Nederlands Platform Zwerfjongeren (NPZ) samen met de Universiteit Utrecht (UU) de Stimuleringsprijs van Zorgonderzoek Nederland (ZON) gewonnen. Met het geldbedrag dat aan deze prijs gebonden is hebben Marc Noom van het NPZ en Micha de Winter van de UU de volgende vraag willen beantwoorden: 'Hoe kijken zwerfjongeren tegen de kwaliteit van de hulpverlening die hen wordt aangeboden?' Negentien zwerfjongeren hebben 190 andere zwerfjongeren geïnterviewd. De resultaten zijn bediscussieerd met hulpverleners en beleidsmedewerkers. De uitkomsten van dit peer-research project worden vanavond gepresenteerd in de thema-bijeenkomst 'Zwerfjongeren op onderzoek', van 19.00 tot 22.00, in het kantoor van het NIZW, Catharijnesingel 47. Vooraf aanmelden is noodzakelijk.

Voor het onderzoeksrapport

'Op zoek naar verbondenheid: Zwerfjongeren aan het woord over verbetering van de hulpverlening'

en voor informatie over de thema-bijeenkomst kunt u contact opnemen met:

Nederlands Platform Zwerfjongeren
Lou Repetur (coördinator)
Catharijnesingel 47
3511 GC Utrecht
Telefoon: 030-2306476
Fax: 030-2319641
Email: npz@nizw.nl

Het NPZ

Het NPZ wil bevorderen dat de zorg voor dak- en thuisloze jongeren zodanig is opgezet, dat zij goed onderdak en passende hulp krijgen. Dit doen wij door het organiseren van workshops, thema-bijeenkomsten, congressen, informatie via een nieuwsbrief en via internet. Daarnaast wil het NPZ nieuwe ontwikkelingen op het gebied van methodiek, beleid en onderzoek stimuleren. Daarbij heeft het NPZ een taak in het signaleren van knelpunten en het aandragen van oplossingen. Ten slotte geven wij informatie over dak- en thuisloze jongeren aan het grote en kleine publiek. De leden van het NPZ zijn instellingen, organisaties en individuen die direct of indirect banden hebben met praktijk, beleid en onderzoek t.a.v. dak- en thuisloze jongeren.

15 mei 01 09:59