Resultaten enquête verpleeghuisartsen

LAD-bericht van 15 mei 2001

Tijdens de studiedag van LAD/NVVA "De verpleeghuisarts (op)gewaardeerd" in april 2000, was de conclusie dat verpleeghuisartsen volgens functiewaarderingssysteem FWG 3.0 ingeschaald dienen te worden in functiegroep 70. Om dit te bewerkstelligen maakten LAD en NVVA een raamfunctiebeschrijving verpleeghuisarts waardoor inschaling in functiegroep 70 voor deze artsen mogelijk wordt. Een enquête moest het praktisch nut daarvan aantonen. De eerste resultaten zijn inmiddels bekend...

Begin dit jaar ontvingen alle verpleeghuisartsen die lid zijn van de NVVA een enquête over de resultaten van implementatie van FWG 3.0 en de gevolgen voor inschaling. De LAD en NVVA ontvingen van zo'n 150 verpleeghuisartsen ingevulde enquêteformulieren. Op basis van deze ruim 13% respons hebben we een goed beeld van de huidige situatie. Aangezien het implementatieproces van FWG 3.0 nog gaande is, kan dit beeld in de loop der tijd nog veranderen.

De cijfers
Tweederde van de respondenten is inmiddels in een vergevorderd stadium van functiewaardering. De rest bevindt zich nog in een beginstadium van het functiewaarderingsproces. Bijna alle verpleeghuisartsen die reageerden (90%) maakten bij het opstellen van de functiebeschrijving gebruik van de raamfunctiebeschrijving verpleeghuisarts. De praktische toepasbaarheid daarvan waardeerden zij met een gemiddeld cijfer van 7,8. Eenderde van de respondenten overweegt bezwaar aan te tekenen tegen de functiebeschrijving en het indelingsvoorstel dat zij ontvingen. Dat is een relatief groot aantal aangezien nog lang niet alle verpleeghuisartsen een dergelijk voorstel ontvingen van de instelling waar zij werken.

Functiegroep 70 haalbaar!
De toegevoegde waarde van de raamfunctiebeschrijving is in dit stadium van de implementatie van FWG 3.0 al aangetoond. Van het aantal verpleeghuisartsen dat als gevolg van de raamfunctiebeschrijving bij toepassing van FWG 3.0 werd ingedeeld in functiegroep 70, werd 37% voorheen ingedeeld in functiegroep 65. Hierdoor kan het gebruik van de modelfunctiebeschrijving nu al een succes genoemd worden. Van de respondenten was 70% LAD-lid. Ruim de helft van hen maakte bij het functiewaarderingsproces gebruik van de diensten van de LAD. Met een waarderingscijfer van 7,3 gaven zij blijk van hun grote tevredenheid daarover.

Een uitgebreidere analyse van deze enquête onder de verpleeghuisartsen verschijnt in een volgend nummer van het LAD-Bulletin en zo mogelijk eerder op deze website.

Ga naar : Nieuwspagina van de LAD
Volgend artikel : Een offensief voorjaar

© copyright LAD 2001 home . index . email/adres . Artsennet