Algemene Federatie van Militair Personeel



Amersfoort, 15 mei 2001

Tweede Kamerleden huilen krokodillentranen

AFMP: UNMEE medewerkers krijgen dolk in de rug

AMERSFOORT - De AFMP, de FNV-vakbond voor militairen heeft met ontsteltenis kennisgenomen van de uitlatingen die Kamerleden van CDA, PvdA en D66, gisteren deden in het actualiteitenprogramma NOVA. Zij stelden dat, wat hen betreft, de kosten van de vredesmissie in Eritrea en Ethiopië, de pan uit rijzen.

Hoewel de AFMP het terecht vindt dat eventuele misstanden door Kamerleden aan de orde worden gesteld en dat er kritisch wordt gekeken naar de uitgaven, zijn deze uitlatingen door deze Kamerleden op zn minst vreemd te noemen. Met name D66 liet weten dat er veel te veel medewerkers zijn meegestuurd naar Eritrea, maar vergeet daarbij te melden dat zij zelf hebben ingestemd met de missie. De PvdA durft te beweren dat de hele operatie kostenverslindend is terwijl juist deze partij vond dat er ook nog Apache-helikopters inclusief het benodigde personeel mee moesten. De AFMP heeft al eerder aangegeven dat voor UNMEE kennelijk geen prijs te hoog is. Dit naar aanleiding van de discussie rondom het wel of niet sturen van Apaches. De AFMP is van mening dat er voor wat betreft de ondersteuning van het personeel lessen zijn geleerd uit het verleden; met name de geneeskundige verzorging en de maatregelen op het gebied van Arbo en
-leefomstandigheden zijn eindelijk van een aanvaardbaar niveau.
Een delegatie van Kamerleden heeft enige tijd geleden het gebied in Eritrea bezocht en zij hebben toen niets laten blijken van de hoge kosten waarop nu wordt gedoeld. Als minister De Grave de Kamerleden onjuist heeft geïnformeerd, dan hebben zij kennelijk te laat de rode knop ingedrukt. Ook voor de stelling die NOVA trok dat deze missie, na het drama van Srebrenica, het blazoen van de krijgsmacht moet oppoetsen, doet geen recht aan alle operaties van na 1995 en maakt de opmerking van een zeer bedenkelijk niveau.De AFMP wil met nadruk stellen grote waardering te hebben voor de militairen die deelnemen aan de missie, zowel in Eritrea als in Djibouti.

Nadere informatie:

A.J.M. (Ton) Heerts (voorzitter AFMP)

033-4678000 (kantoor) mobiel 06-53362457

M. (Marlies) Verhoef (woordvoerder)
033-4678015 (kantoor) mobiel 06 -53290058




militairen van verschillend geslacht.Een eerste reactie van voorzitter Ton Heerts: "Het is goed dat de staatssecretaris erkent dat er op dit gebied onduidelijke regels zijn en bovendien sprake van rechtsongelijkheid."

A.J.M. (Ton) Heerts (voorzitter AFMP) 033-4678000 (kantoor) mobiel 06-53362457
M. (Marlies) Verhoef (woordvoerder) 033-4678015 (kantoor) mobiel 06
-53290058