Provincie Drenthe

GS-besluiten 15 mei 2001

Assen, 15 mei 2001
Persberichtnummer 01-045



Geld voor Drentse hospice-zorg
GS stellen provinciale staten voor om 220.000 gulden (99.831,65 euro) in te zetten voor de realisatie van hospice-zorg in Assen, Hoogeveen en Emmen. Daarnaast willen GS 30.000 gulden (13.613,41 euro) beschikbaar stellen voor de ondersteuning van het Werkcomité Palliatieve Zorgvoorzieningen Drenthe, waarin de drie regionale initiatieven vertegenwoordigd zijn. In november 2000 hebben provinciale staten 250.000 gulden (113.445,05 euro) beschikbaar gesteld voor het stimuleren van hospice-zorg in Drenthe. In het rapport 'Hospice-zorg in Drenthe, Mode of Must? van STAMM zijn de ontwikkelingen in de hospice-zorg in kaart gebracht. GS hebben de informatie uit dit rapport gebruikt voor de beslissing over de besteding van het beschikbare bedrag. Specifieke voorzieningen voor hospice-zorg zijn nieuw in Drenthe en vormen een aanvulling op bestaande zorgvoorzieningen.
Doel is om binnen drie jaar in Drenthe drie voorzieningen voor hospice-zorg opgericht te hebben. De kennis die met deze projecten wordt opgedaan is waardevol voor de verdere ontwikkeling van deze specifieke zorg in Drenthe. Bovendien wordt de kwaliteit van deze zorg bevorderd, met name door het ontwikkelen van consultatiemogelijkheden en deskundigheidsbevordering van zorgvragers, professionals, mantelzorgers en vrijwilligers. De totale benodigde capaciteit in Drenthe wordt geschat op 15 bedden. De drie initiatieven voor hospice-zorg liggen verspreid over de hele provincie en kunnen daarom zoveel mogelijk aansluiten bij de vraag om een dergelijke voorziening dichtbij de thuissituatie te hebben.
Hospice-zorg is een kortdurende opvang buitenshuis van een terminale patiënt en naasten met geïntegreerde medische, verpleegkundige, verzorgende, psychosociale en pastorale ondersteuning. Deze opvang wordt verleend door professionele hulpverleners en vrijwilligers in specifiek daarvoor ingerichte ruimtes.
(