Provincie Flevoland

Zwemwater

Provincie ontwikkelt nieuw beleid voor recreatie en toerisme

Het college van Gedeputeerde Staten van Flevoland heeft ingestemd met de Nota Verkenningen Recreatie en Toerisme. Deze Nota Verkenningen dient ter voorbereiding op een werkconferentie over de toekomst van recreatie en toerisme in de provincie Flevoland. De werkconferentie wordt gehouden op 22 juni 2001.

De totstandkoming van deze Nota Verkenningen is onderdeel van een interactief proces dat gestart is op 19 september 2000. Dit interactieve proces moet uiteindelijk leiden tot een provinciaal Beleids- en Actieplan Recreatie en Toerisme (BART). In het BART wordt het beleid voor de korte en middellange termijn vastgelegd. De Nota Verkenningen bestaat uit een beschrijving van de ontwikkelingen die de sector momenteel te zien geeft. In de nota wordt verwoord op welke wijze en in hoeverre het bestaande beleid is verwezenlijkt, zoals het Toeristisch Recreatief Ontwikkelings Plan (1994), het Omgevingsplan, het Regionaal- Economisch Ontwikkelingsplan Flevoland 2000-2005 en het Gebiedsgericht Beleid. Ook is in de Nota Verkenningen een sterkte-zwakte analyse van de sector Recreatie en Toerisme in Flevoland opgenomen.

Op basis van deze analyse worden in de Nota Verkenningen drie toekomstscenarios geschetst: a. Scenario Natuur/land b. Scenario Evenementen c. Scenario Cultuur/stad. Deze scenarios geven een beeld van de wijze waarop de sector recreatie en toerisme zich in Flevoland in de toekomst zou kunnen ontwikkelen en dienen vooral om het debat te voeden.

Met de werkconferentie van 22 juni wil de provincie Flevoland betrokkenen en belangstellenden niet alleen de gelegenheid bieden om te reageren op de uiteenlopende visies op de sector recreatie en toerisme die vervat zijn in de drie scenarios. De provincie wil tijdens die conferentie ook de mogelijkheid bieden om bouwstenen aan te dragen voor het in de toekomst te voeren beleid. Als volgende stap zal na de werkconferentie een concept-beleidsnota worden opgesteld, die onderwerp wordt van een inspraakprocedure die de komende herfst plaatsvindt. Met de resultaten daarvan zal uiteindelijk de definitieve versie van de beleidsnota Beleids- en Actieplan Recreatie en Toerisme worden opgesteld. Deze wordt aan het eind van het jaar ter vaststelling aangeboden aan Provinciale Staten van Flevoland.

Datum 15-05-2001 Nummer 2001-050