Gemeente Ede

Waakzaamheid blijft geboden

MKZ-noodfonds biedt hulp aan ondernemers

De gemeenteraad van Ede heeft op 10 mei een noodfonds ingesteld voor inwoners die met hun bedrijf door de MKZ-crisis in financiële nood zijn gekomen. Dit fonds geldt zowel voor agrariërs als andere branches zoals de recreatie- en toeristische sector. Als alle andere financiële mogelijkheden uitgeput zijn, kan een ondernemer een beroep doen op het fonds van de gemeente Ede. Na beoordeling van de aanvraag is een overbruggingskrediet mogelijk van maximaal

f 50.000,--. De rente bedraagt 5,35% en het bedrag dient tussen 3 en 5 jaar worden terugbetaald. Voor meer informatie en aanvragen kan men terecht bij de heer A. Brouwer van de afdeling Werk en Zorg van de gemeente Ede, tel. (0318) 68 04 88.

OZB-aanslag

Ede wil inwoners die als gevolg van de mond- en klauwzeerepidemie in problemen komen met hun gemeentelijke belastingen helpen door uitstel van betaling te verlenen. Hierbij gaat het vooral om de aanslag voor de onroerende zaakbelasting (OZB). Betrokkene kunnen zon uitstelregeling tot medio juni 2001 aanvragen bij de afdeling Belastingen, tel. (0318) 68 09 56.

Natuurgebieden

Vrijwel de gehele Veluwe binnen het toezichtgebied van Kootwijkerbroek blijft net als andere MKZ-gebieden vooralsnog verboden gebied voor bewoners en recreanten. Het risico op verspreiding van het virus en een nieuwe uitbraak van de besmettelijke veeziekte blijft aanwezig, temeer daar er nog steeds verdachte bedrijven binnen de gemeente Ede zijn.

Twee bosgebieden open

Vanaf 11 mei zijn twee kleine bosgebieden bij Lunteren en Otterlo weer toegankelijk voor het publiek. Het gaat om een deel van het Luntersche Buurtbos en een klein bos nabij de draf- en renbaan bij Otterlo. Het opengestelde bosgebied in Lunteren ligt aan de oostkant van het dorp en is ter plaatse bekend als het zgn. Fischlerwoud en het bos rond de eendjesvijver. De eigenaar, de Stichting Het Luntersche Buurtbosch, is verplicht met duidelijke bebording aan te geven welke gedeelten wel en welke niet toegankelijk zijn. De begrenzing van het opengestelde bos is globaal Van den Hamlaan, Molenweg en Bosrand.

Ten zuiden van Otterlo is het bosgedeelte weer open dat omsloten wordt door het Mosselsepad, de draf- en renbaan van Wagenaar en de Harderwijkseweg. Ook hier geldt dat het niet toegestaan is in andere bossen en natuurgebieden in Otterlo en omgeving te komen. Doorgaans markeren borden, hekken en linten deze gebieden, maar ook al zijn die er niet (meer), dan nog geldt een verbod op betreding.

De beide opengestelde bosgebieden zijn door hun ligging en de omsluiting met wegen en paden tamelijk geïsoleerd ten opzichte van de grote bossen en natuurterreinen. De gebieden zijn gemakkelijk herkenbaar en er is minder kans op contact met wild. Daardoor ook is de kans op ongewilde verspreiding van het mond- en klauwzeer-virus zeer klein. Om toch enige verlichting voor bewoners en toeristen te geven, is besloten tot openstelling van beide gebieden. Zoals reeds bericht, zijn de bossen en natuurgebieden ten zuiden van de A12 eind april opengesteld.

Informatie

De gemeente beschikt over een telefonisch MKZ-inlichtingennummer. Voor meer informatie kunt u terecht bij de contactambtenaar voor het buitengebied de heer G. Butz, tel. (0318) 68 06 38 en de communicatieadviseur de heer N. de Gouw, tel. (0318) 68 05 32.



Ede, 16 mei 2001