Gemeente Ede

Expositie Ede onder de grond, archeologische vondsten uit Steen- en Bronstijd

In stadskantoor 'De Doelen' is van 10 mei t/m 27 juni een expositie te zien van prehistorische vondsten die Kapitein Bellen aan het begin van de 20e eeuw in de gemeente Ede heeft opgegraven.

De expositie is gemaakt om de aandacht te vestigen op dit tamelijk onbekend deel van de archeologische vondsten uit de gemeente Ede. Veel van de voorwerpen zijn nog niet eerder tentoongesteld en bevinden zich normaal gesproken in de depots van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Ede heeft een rijk bodemarchief. Archeologische vindplaatsen variëren van grafheuvels tot plaatsen onder de grond waar huisplattegronden zijn gevonden. De mooiste voorwerpen zijn in het Rijksmuseum van Oudheden tentoongesteld. Veel van de andere bijzondere voorwerpen zijn nu te bezichtigen.

De voorwerpen komen uit de Prehistorie. De prehistorie is de tijd waarin mensen niet konden lezen en schrijven. Deze tijd is ingedeeld in verschillende perioden. De vondsten die in de expositie te zien zijn komen uit de Nieuwe Steentijd, ook wel het Neolithicum genoemd en uit de Bronstijd.

Deze expositie is te bezichtigen in de expositieruimte van stadskantoor 'De Doelen', Raadhuisplein 2 in Ede. De openingstijden zijn maandag t/m donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 09.00 tot 20.00 uur.



Ede, 16 mei 2001