Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-05-15: Oude schoolgebouwen vervangen door nieuwbouw pag.nr.=7025

Het College van burgemeester en wethouders wil op voorstel van wethouder Pierre Heijnen van Onderwijs, Sociale Zaken, Werkgelegenheidsbevordering en Integratiebeleid in de komende jaren oude schoolgebouwen vervangen door nieuwbouw. Het voorstel is een uitvloeisel van de kadernota 'Visie op Onderwijshuisvestingsbeleid Den Haag 2000-2010'.

In deze vorig jaar uitgebrachte nota wordt op basis van recente beleidsmatige ontwikkelingen op het gebied van onderwijs een aantal keuzemogelijkheden aangegeven ten aanzien van de huisvesting van onderwijsinstellingen. De Haagse schoolbesturen en maatschappelijke organisaties hebben inspraak gehad op de plannen. In de nota is een allesomvattende visie gegeven op het huisvestingsbeleid voor de komende jaren in het onderwijs.

Kernpunt in het voorstel is de samenhang tussen de beleidsmatige ontwikkelingen in het onderwijs en de bouwkundige staat van een groot aantal schoolgebouwen. Veel van deze gebouwen dateren uit de eerste helft van de vorige eeuw. Zij zijn niet meer toegerust voor het geven van modern onderwijs. Om dit aan te passen is een investeringsimpuls nodig. Deze wordt vorm gegeven via per stadsdeel op te stellen integrale huisvestings- en meerjarenonderhoudsplannen. De realisering van de nieuwbouw geschiedt via het jaarlijks door de gemeenteraad vast te stellen Programma Onderwijshuisvesting. Hierbij zal dan blijken of en in welk tempo dat, gegeven de financiële kaders, mogelijk is.

De gemeente geeft voorts nadrukkelijk de voorkeur aan de herschikking en huisvesting van het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. De gemeente wil ook prioriteit verlenen aan het op adequate wijze gestalte geven aan de spreiding en de organisatie van de scholen voor speciaal basisonderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs. De uitwerking van (onderdelen van) de nota zal afzonderlijk aan de gemeenteraad worden voorgelegd. In totaal gaat het de komende jaren om nieuwbouw van ruim zestig gebouwen.

Het voorstel wordt behandeld in de vergadering van de raadscommissie Onderwijs, Sociale Zaken, Werkgelegenheidsbevordering en Integratiebeleid van 7 juni a.s.

15 mei 2001