Provincie Zuid-Holland

15-05-2001
Provincie wil scholieren interesseren voor vrijwillige thuishulp

Dit najaar krijgen leerlingen van een aantal middelbare scholen in Zuid-Holland Noord een gastcollege over vrijwillige thuishulp en mantelzorg. Met behulp van een speciaal ontwikkelde promotiefilm en CD-Rom willen medewerkers van de Steunpunten Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp jongeren enthousiast maken voor vrijwilligerswerk. De provincie Zuid-Holland stelt voor het project fl. 60.000,- gulden beschikbaar.

Het jaar 2001 heeft de provincie Zuid-Holland uitgeroepen tot het jaar van de Mantelzorg en Vrijwilligers in de zorg. Mantelzorgers zijn mensen die dagelijks belast zijn met de zorg voor een zieke of gehandicapte in hun directe omgeving. De provincie stimuleert nieuwe plannen op het gebied van beeldvorming over en ondersteuning van mantelzorgers. Het project in Zuid-Holland Noord is bedoeld om scholieren vanaf 16 jaar te interesseren voor vrijwilligerswerk ter ondersteuning van mantelzorgers.

Scholen die meedoen met het project zijn: de internationale school van het Rijnlands Lyceum, het Andreascollege in Katwijk, het Teijlingencollege in Voorhout en het Da Vinci College in Leiden. Met een aantal andere scholen in de regio worden nog gesprekken gevoerd; naar verwachting zullen meer scholen zich aansluiten bij dit project. Op wat langere termijn zullen deze scholen proberen om bijvoorbeeld studiepunten toe te kennen voor jongeren die vrijwilligerswerk in de zorg gaan doen.

Het vrijwilligerswerk
Eens per week met een gehandicapte gaan winkelen of naar de bioscoop gaan, spelletjes doen met iemand die dementeert of gaan zwemmen met iemand die verstandelijk gehandicapt is. Dit zijn voorbeelden van vrijwilligerswerk waaruit de jongeren kunnen kiezen. Niet alleen de gehandicapte of zieke is hierbij gebaat, maar ook de mantelzorger, die dan even de handen vrij heeft. Bovendien leren jongeren dat gezondheid geen vanzelfsprekendheid is en dat vrijwilligerswerk niet alleen ontzettend leuk kan zijn, maar ook een zinvolle tijdsbesteding is waarvoor veel waardering is.

Jongeren kunnen zich opgeven bij:
Regio Alphen aan den Rijn: Praktische Thuishulp, tel. 0172 448 980 Regio Leiden: Praktische Thuishulp, tel. 071 516 1322 Stg. Rijn-, Duin-en Bollenstreek: Vrijwillige Thuishulp, tel. 071 409 3293
email: g.vaneman@rdb.org

Het is echter ook belangrijk dat mantelzorgers hun wensen kenbaar maken. In de regio Zuid-Holland Noord kunnen zij terecht bij de volgende organisaties:
Steunpunt Mantelzorg Duin- en Bollenstreek, spreekuur maandag t/m vrijdag van 13.00- 16.30 uur, tel. 071 409 3210, email: mantelzorg@rdb.org
Steunpunt Mantelzorg Alphen i.o., Stichting Welzijn in de Rijnstreek, tel. 0172 425 666