Provincie Zuid-Holland

15-05-2001
Provincie Zuid-Holland geeft mensen meer stem in de zorg

Er moet uitgebreide informatie over zorgvoorzieningen beschikbaar zijn, zodat de consument bij de invoering van het persoonsgebonden budget (PGB) goede keuzes kan maken. De provincie Zuid-Holland gaat daarom onder andere een vergelijkend warenonderzoek bij zorgvoorzieningen uitvoeren. Dit is één van de voornemens uit de nota Patiënten en Consumentenbeleid die Gedeputeerde Staten (GS) vandaag hebben vastgesteld. De provincie heeft voor de plannen in de komende 3 jaar zo'n 6,5 miljoen per jaar beschikbaar gesteld.

Voorop staat dat de individuele burger moet kunnen kiezen. Als het aan de rijksoverheid ligt, krijgen straks alle mensen die langdurige zorg nodig hebben een persoonsgebonden budget (PGB). Op zich een goede zaak, vindt de provincie, maar er komt natuurlijk veel meer bij kijken. "Zo'n PGB veronderstelt een mondige, zelfbewuste en goed geïnformeerde consument, die weet wat hij wil en dat kan vertalen in aanbodstermen. Je moet kunnen kiezen anders ben je na veel bureaucratie vervolgens toch weer terug bij af", aldus gedeputeerde Zorg en Seniorenbeleid Loes van Ruijven. Juist aan dat gebrek aan informatie wil de provincie wat gaan doen.

Het vergelijkend warenonderzoek bij zorgvoorzieningen wordt uitgevoerd in samenwerking met de Consumentenbond. Mensen kunnen zich bij het uitgeven van hun PGB mede door de onderzoeksresultaten laten leiden. De provincie wil stimuleren dat inkooporganisaties van consumenten (ouderenorganisaties, gehandicapten, geestelijke gezondheidszorg-patiënten en mantelzorgers) opgericht en vormgegeven worden, waarbij het Regionale Patiënten en Consumenten Platform een coördinerende rol heeft. Als je samen over je zorg onderhandelt sta je immers sterker dan wanneer je er alleen voor staat.

Actieprogramma
In tegenstelling tot het rijk gelooft de provincie niet dat het zorgsysteem automatisch beter wordt als op massale schaal PGB wordt ingevoerd. In de regio zul je toch als aanbieders, gebruikers, gemeenten en verzekeraars moeten blijven praten over hoe je met elkaar de zaken inricht. "Daarbij moet je als gebruiker niet alleen maar reageren op wat de instellingen en verzekeraars bedenken, maar vooral je eigen plan trekken", aldus gedeputeerde Van Ruijven. De provincie heeft geld uitgetrokken waarmee die plannen kunnen worden gerealiseerd.