Provincie Zuid-Holland

15-05-2001
Bodegraven Noord voorbeeldproject stedelijke vernieuwing

De provincie vindt dat de gemeente Bodegraven een voorbeeld is voor de manier waarop het proces van stedelijke vernieuwing is aangepakt. De gemeente is in 2000 enthousiast samen met bevolking en betrokken partijen gestart. In discussie met de bevolking is de stedelijke vernieuwingsopgave in beeld gebracht. Ter stimulering van soortgelijke initiatieven in kleinere gemeenten ontvangt de gemeente een bijdrage van 25.000. In totaal krijgt Bodegraven bijna twee miljoen gulden voor dit project.

Het project Bodegraven Noord heeft een voorbeeldfunctie door het integrale karakter van de te nemen maatregelen. Zo is er actief gezocht naar inbreidingsmogelijkheden en voorziet het plan in een goede combinatie van wonen en zorg. Buurtbemiddeling bevordert de sociale samenhang en leefbaarheid. Ook is er een energieconvenant afgesloten, waarin forse energiebesparingen worden voorzien. Bovendien worden de groen en water voorzieningen in de wijk verbeterd en wordt de overgang naar het omliggende polderlandschap aangepast

Provinciale Staten hebben vorig jaar door middel van een motie gevraagd een premie van 25.000 ter beschikking te stellen voor een stedelijk vernieuwingproject in een kleinere gemeente waar een voorbeeldfunctie van uit gaat. De premie is bedoeld om met name de kleinere gemeenten te stimuleren dit nieuwe beleid op te zetten met een samenhangende, interactieve en vernieuwende aanpak. Ook is de premie bedoeld om kennisuitwisseling over de aanpak van stedelijke vernieuwing te stimuleren.