Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Voorjaarsbrief Zorg: 1,9 miljard extra voor extra zorg en arbeidsmarktmaatregelen

Dinsdag 15 mei 2001, persbericht nummer 48

Het kabinet stelt voor dit jaar 650 miljoen gulden extra beschikbaar voor meer zorg in ziekenhuizen, verpleging en verzorging, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Voor gerichte arbeidsmarktmaatregelen komt in 2001 bijna een miljard gulden extra beschikbaar. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om betere loopbaanperspectieven, werving en scholing van herintreders, verbetering praktijkstages en bestrijding van ziekteverzuim onder het personeel van de zorgsector en om de ondersteuning van huisartsen en andere vrije beroepsbeoefenaren. In totaal is voor de zorg ruim 1,9 miljard gulden extra beschikbaar gesteld. Dit schrijven minister Borst en staatssecretaris Margo Vliegenthart in de Voorjaarsbrief Zorg, die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De Voorjaarsbrief Zorg schetst het beeld van de uitgaven en financiering van de zorgsector in het jaar 2001 na de recente kabinetsbesluiten. Het beeld van de Voorjaarsbrief Zorg 2001 sluit aan bij de Voorjaarsnota 2001, die de minister van Financiën gelijktijdig aan de Kamer heeft verstuurd.

Het aanpakken van onredelijke wachttijden is prioriteit nummer één van de bewindslieden van VWS. Het extra geld voor dit jaar wordt verdeeld over de ziekenhuizen (250 miljoen), verzorgingshuizen, verpleeghuizen en thuiszorg (170 miljoen), gehandicaptenzorg (130 miljoen) en geestelijke gezondheidszorg (100 miljoen). Zorgverzekeraars mogen op grond van het Actieplan Zorg verzekerd dat het kabinet in november 2000 heeft vastgesteld, met instellingen aanvullende afspraken maken over extra zorg om de wachttijden terug te brengen. Voorwaarde is dat de noodzaak van de extra zorg wordt aangetoond en dat de wachtlijstadministratie op orde is. De extra zorg wordt alleen vergoed voor zover die daadwerkelijk is gerealiseerd, dus boter bij de vis.

Voor de invoering van een nieuw bekostigingssysteem voor ziekenhuizen, gebaseerd op reële produktprijzen is in 2001 150 miljoen beschikbaar. Aanvullend trekt het kabinet dit jaar ruim 100 miljoen gulden uit voor onder meer investeringen in de indicatiestelling van cliënten en de veiligheid van bloedproducten.

Interne link
Voorjaarsbrief zorg 2001