Provincie Utrecht

Persbericht
989877600

Provincie levert bijdrage aan aanpak en bestrijding van grootstedelijke problematiek:
Ruim 1,2 miljoen gulden voor projecten in Utrecht, Amersfoort en Zeist

Gedeputeerde Staten besloten ruim 1,2 miljoen gulden in te zetten voor een aantal projecten in Utrecht, Amersfoort en Zeist. Net als vorig jaar wil de provincie voor vijf gemeenten (ook Veenendaal en Nieuwegein konden projectvoorstellen inleveren) iets extra wilde doen via het provinciale Grote Steden beleid. Hiermee wil de provincie een bijdrage leveren aan de aanpak en bestrijding van grootstedelijke problematiek en het wegwerken van achterstanden. Daarbij spelen sociale, economische en fysieke aspecten een rol. Zo moet een project bijdragen aan het oplossen van de grootstedelijke problematiek: het gaat dus om projecten die verpaupering, verloedering of een cumulatie van problemen te lijf gaan. Het project moet een lokaal of een bovenlokaal karakter hebben en voor ten minste 50% met cofinanciering bekostigd worden. Dit jaar hebben GS in totaal zeven projecten uit Zeist, Utrecht en Amersfoort gehonoreerd. Op 21 mei bespreekt de Statencommissie Bestuur en Middelen het voorstel. Adviseert de commissie positief, dan kunnen de projecten direct worden uitgevoerd. Hieronder een overzicht van de projecten.

Utrecht
De gemeente Utrecht krijgt voor het project 'Hart van Noord' een bijdrage van 350.000 gulden. Het gaat bij dit project om de ontwikkeling van een multifunctioneel complex in de wijk Kanaleneiland, waarin drie basisscholen, een bibliotheek, een kinderdagverblijf, peuterspeelzalen, naschoolse opvang en een sportcomplexopvang zullen worden ondergebracht. Deze voorziening biedt daarmee kansen voor kinderen van 0 tot 12 jaar, ouders en buurtgenoten in kader van opvoedingsondersteuning, inburgering en participatie aan de samenleving. Een complex dat idealiter kan uitgroeien tot een centrum voor educatie, cultuur en samenlevingsopbouw.

Zeist
De gehonoreerde projecten van de gemeente Zeist hangen nauw met elkaar samen: het zijn projecten die de problemen van kleine criminaliteit, overlast, inbraken, en drugshandel tegen moeten gaan in Zeist-West (Vogelwijk) en Zeist-Noord (hoogbouw Vollenhove). De projecten zijn een vervolg op die van vorig jaar. Een financile bijdrage werd alleen voor de eerste drie projecten gevraagd. Het project 'Actieplan Leefbaarheid Vogelwijk' wordt met bijna 160.000 gulden ondersteund binnen dit project onderneemt Zeist allerlei activiteiten, varirend van wijkgerichte sportactiviteiten tot een ontmoetingsruimte voor jongeren in Vogelwijk. Het project 'Een zetje voor jong volwassenen', gericht op alle (jong)volwassenen die in een achterstandssituatie verkeren, ontvangt 96.000 gulden en het project 'Aanpak risicojongeren' ontvangt 150.000 gulden. In dit project gaat het om schoolbaanbegeleiding, begeleiding van vroegtijdige schoolverlaters en een huiskamerproject. Het vierde project heet 'Nieuwe vorm van wijktoezicht bij sociale hoogbouwcomplexen' vorig jaar zijn 6 extra stadswachten en 2 extra surveillanten aangesteld, die samenwerken aan een beter gevoel van welbevinden in de wijk, betere naleving van woonregels, verlaging van onkosten door vandalisme, enz.

Amersfoort
De gemeente Amersfoort heeft vijf projecten ingediend, waarvan er twee zijn gehonoreerd. Het eerste betreft de financiering van twee Jeugdzorg Advies Teams (JAT), in totaal 150.000 gulden. Deze teams bieden snelle, flexibele en ambulante hulp aan kinderen in het basisonderwijs, hun ouders en de school, met als doel te voorkomen dat kinderen achterstanden oplopen, tijdelijk uitvallen, problemen of overlast veroorzaken binnen en buiten de school. De teams zullen uiteindelijk voor alle 44 basisscholen gaan functioneren. Het tweede project Buitenkasten, krijgt 320.000 gulden. Dit project biedt kinderen tussen 4 en 12 jaar de mogelijkheid voor begeleid buitenspelen op een locatie in de buurt de kinderen kunnen daarbij groter speelgoed lenen in ruil voor kleine klusjes. Dit project is vorig jaar ook al in verschillende Amersfoortse wijken opgestart en zeer succesvol gebleken.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Sari Klatter, 030 - 258 2042 of per e-mail:
Sari.klatter@provincie-utrecht.nl .