Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


Nederland en Duitsland ondertekenen overeenkomst strategisch luchttransport

15-05-2001

Minister Frank de Grave van Defensie en zijn Duitse collega Rudolf Sharping hebben gisteren (14 mei) tijdens een EU-bijeenkomst in Brussel een memorandum of understanding (MOU) ondertekend om de samenwerking op het gebied van strategisch luchttransport te versterken. Het MOU is voortgekomen uit de principeafspraak die de beide ministers op 14 september vorig jaar maakten tijdens een ontmoeting in Berlijn.

De ondertekening van deze overeenkomst heeft tot doel de Europese capaciteiten op het gebied van strategische luchttransport door middel van onderlinge samenwerking uit te breiden en te versterken. De beide ministers zijn van mening dat, om de tekortkomingen van de strategische luchtvaartcapaciteit te beperken, de overige Europese bondgenoten dergelijke innovatieve, efficiënte en kostenbesparende samenwerkingsverbanden moeten ontwikkelen. Met de ondertekening van het memorandum of understanding stellen minister De Grave en zijn Duitse collega Sharping een belangrijk voorbeeld voor de intensivering van de binationale en multinationale defensiesamenwerking.

Nederland draagt 100 miljoen gulden bij om de strategische luchtvaartcapaciteit van de Duitse strijdkrachten te vergroten. Nederland ontvangt als tegenprestatie voorzieningen voor strategische en tactische luchttransport en medische luchtevacuatie, met name voor vredeshandhaving en humanitaire operaties.