European Union

EU - Cyprus : Association Council / 19th meeting Press Release: Brussels (15-05-2001) - Press: 187 - Nr: 705/01


.

Photo EU - Council
Mrs Anna LINDH Minister for Foreign Affairs of Sweden and President of the Council (l); Mr Ioannis KASOULIDES Minister for Foreign Affairs of Cyprus

Brussel,
15 mei 2001

CE-CY 705/01 (Presse 187)

19e ZITTING VAN DE ASSOCIATIERAAD

EUROPESE UNIE -CYPRUS

(Brussel, 15 mei 2001)

GEZAMENLIJKE PERSMEDEDELING


1. De Associatieraad EU-Cyprus hield zijn 19e zitting op dinsdag 15 mei 2001. De heer Ioannis KASOULIDES, minister van Buitenlandse Zaken van Cyprus, zat de vergadering voor. Mevrouw Anna LINDH, minister van Buitenlandse Zaken van Zweden en fungerend voorzitter van de Raad van de Europese Unie, leidde de delegatie van de Europese Unie. De heer Eneko LANDABURU, directeur-generaal uitbreiding, die de Commissie vertegenwoordigde, en mevrouw Brigitte MINART, gevolmachtigd minister in de permanente vertegenwoordiging van België bij de Europese Unie, maakten eveneens deel uit van de EU-delegatie (Trojka). De Associatieraad sprak er zijn voldoening over uit dat de Europese Raden van Feira en Nice hebben herhaald dat het uitbreidingsproces prioritair is, en wees erop dat de Europese Raad van Nice de tijd nu rijp heeft geacht om een nieuwe stimulans te geven aan het uitbreidingsproces. De Associatieraad constateerde in dit verband dat de voor de voortzetting van de toetredingsonderhandelingen uitgestippelde strategie, in combinatie met de afronding van de intergouvernementele conferentie over de hervorming van de instellingen, de Unie in staat zal stellen om vanaf eind 2002 de kandidaat-lidstaten op te nemen die gereed zijn.
Tegen die achtergrond vormde de Associatieraad een uiterst geschikte gelegenheid om na te gaan hoeveel vooruitgang Cyprus in het kader van de pretoetredingsstrategie heeft geboekt en zich te beraden over de prioriteiten van de verdere werkzaamheden in het kader van de Associatieovereenkomst.

2. De Associatieraad toetste de stand van de voorbereiding van Cyprus op de toetreding aan de hand van het partnerschap voor toetreding, het nationale programma van Cyprus voor de overname van het acquis en het laatste periodieke verslag van de Commissie. De Associatieraad sprak zijn krachtige steun uit voor de gesprekken die onder auspiciën van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties plaatsvinden om een alomvattende regeling voor het Cyprische probleem te bereiken in overeenstemming met de betreffende resoluties van de VN-Veiligheidsraad. De Associatieraad nam er nota van dat Cyprus over een functionerende markteconomie beschikt en in staat moet zijn het hoofd te bieden aan de concurrentiedruk en de marktkrachten binnen de Unie. Hij constateerde dat de Cyprische economie er over het algemeen goed voorstaat, een constante groei te zien geeft en kan bogen op een dalend begrotingstekort en op een verhoudingsgewijs laag inflatie- en werkloosheidspercentage.
De Associatieraad constateerde met voldoening dat Cyprus behoorlijke vorderingen blijft maken bij de aanpassing van zijn wetgeving aan het communautaire acquis, en maatregelen heeft genomen om in de meeste sectoren de nodige institutionele structuren op te zetten. Hij benadrukte hoe belangrijk het is dat Cyprus vorderingen blijft maken op het gebied van met name landbouw, veiligheid van de scheepvaart en belastingen.
3. De Associatieraad stelde vast dat de uitvoering van de Associatieovereenkomst vlot verloopt en dat er geen belangrijke handelsproblemen zijn gerapporteerd. De handel tussen de EU en Cyprus is toegenomen. De Associatieraad constateerde voorts dat er een akkoord is bereikt over de afwijking van de regels van oorsprong voor bepaalde textielproducten, dat voor een extra periode van twee jaar zal gelden.
De Associatieraad was ingenomen met Cyprus' deelneming aan de volgende communautaire programma's: Socrates, Leonardo da Vinci en Jeugd, alsmede het vijfde kaderprogramma voor onderzoek, technologische ontwikkeling en demonstratie. De Associatieraad nam er voorts nota van dat de onderhandelingen over Cyprus' deelneming aan het Europees Milieuagentschap rond zijn en dat het land, na ratificatie en inwerkingtreding van de overeenkomst, lid van het Milieuagentschap zal worden.
De Associatieraad sprak zijn voldoening uit over het voorstel van Cyprus om in het kader van de Associatieovereenkomst een gemengd raadgevend comité in te stellen dat samenwerking tussen de regio's van beide partijen mogelijk zal maken. Hij hoopt dat de procedures voor de formele aanneming van het betreffende besluit spoedig zullen worden ingeleid.
De Associatieraad nam nota van de pretoetredingsbijstand aan Cyprus, waaronder de steun voor acties die moeten bijdragen tot de verzoening van de twee gemeenschappen op Cyprus. Hij is ingenomen met de geplande verdere decentralisering van de EU-bijstand aan Cyprus, waardoor dit land in ruimere mate verantwoordelijk zal zijn voor de uitvoering van de pretoetredingssteun van de EU. Voorts benadrukte de Associatieraad de belangrijke bijdrage van de Europese Investeringsbank in de financiering van de ontwikkeling van alle productieve sectoren van de economie. Hij nam er met voldoening nota van dat de bank verwacht dat haar leningen in Cyprus verder zullen toenemen.

4. De Associatieraad wisselde van gedachten over een aantal internationale kwesties van gemeenschappelijk belang. Hij benadrukte het belang van regionale samenwerking voor de bevordering van stabiliteit en goed nabuurschap, en sprak zijn voldoening uit over de aanhoudende rol van Cyprus in dit verband, inclusief de deelname van het land aan het proces van Barcelona.
5. Concluderend sprak de Associatieraad zijn vertrouwen uit in de ontwikkeling van de betrekkingen in het kader van de Associatieovereenkomst en onderstreepte hij de zeer belangrijke rol die hij verder zal moeten spelen totdat Cyprus lid wordt van de Europese Unie.