Provincie Noord-Holland

Persbericht, 15 mei 2001

Commissaris Van Kemenade: "Minder burgemeesterskandidaten" Ook over het jaar 2000 heeft de commissaris van de Koningin in Noord-Holland, prof. dr. J.A. van Kemenade, een jaarverslag opgesteld.
Het verslag geeft een totaalbeeld van de taken van de CvdK. Uit het hoofdstuk over burgemeestersaangelegenheden komt naar voren dat 2000 een recordjaar was als het gaat om het aantal burgemeestersvacatures. In 15 gemeenten had een burgemeesterswisseling plaats. De vacature Amsterdam trok de meeste aandacht van de media. Nieuw was de mogelijkheid via internet informatie te krijgen over de vacatures. Sinds oktober 2000 is die informatie door 841 bezoekers geraadpleegd. De heer Van Kemenade constateert dat de belangstelling voor het burgemeesterschap terugloopt, hetgeen hem zorgen baart. Waren vroeger bij kleine gemeenten aantallen van 40 tot 60 kandidaten gebruikelijk, nu is dat teruggelopen tot 20 tot 25. Enerzijds speelt hierbij de krappe arbeidsmarkt, waardoor het relatief gemakkelijk is elders een beter betaalde baan te krijgen, anderzijds zijn steeds meer mensen niet meer bereid zich in de etalage van het openbaar bestuur te zetten, waarbij hun inzet te vaak alleen nog in negatieve termen wordt uitgedrukt. Dat geldt volgende de heer Van Kemenade overigens niet alleen voor potentiële burgemeesters, maar ook voor potentiële raads- en statenleden en wethouders.
Ten aanzien van de lopende discussie over de wijziging in de procedure voor burgemeestersbenoemingen steekt de commissaris niet onder stoelen of banken dat hij hoopt dat de in de recente versie van het wetsontwerp opgenomen 'onzalige gedachte' om een raadplegend referendum onder de bevolking over te benoemen kandidaten te kunnen houden, geen werkelijkheid zal worden. In het verslag somt hij uitvoerig de argumenten daartegen op. Het verslag bevat voorts beschouwingen over de verrichte werkzaamheden in het kader van openbare orde en veiligheid., werkbezoeken aan gemeenten en over de portefeuilles die de commissaris vervult als lid van het college , zoals communicatie en ontwikkelingssamenwerking.
Ook zijn 11 van de 60 inleidingen, artikelen en toespraken opgenomen., o.a. over de onderwerpen Kaderwet en dualisme.

Inlichtingen: Peter Heemskerk, tel. 023-5144010