Provincie Groningen

Groningen, 15 mei 2001 Persbericht nr. 93

Provincie Groningen stelt programma voor restauratie van monumenten vast

Het college van GS heeft vandaag het restauratie uitvoeringsprogramma 2001 - 2006 vastgesteld. Zo'n programma deelt de budgetten van het rijk toe aan monumenten in de provincie Groningen die aanmerking komen voor restauratie.
In totaal verdeelt de Provincie Groningen met dit uitvoeringsprogramma 3,5 miljoen gulden voor nieuwe restauraties. Op basis van deze verdeling kunnen de eigenaren rijkssubsidies aanvragen en ontvangen.

Monumentale boerderijen en kerken

De budgetten zijn ondermeer ten goede gekomen aan grote restauraties van monumentale boerderijen in Noordbroek en Veendam. Financiële steun is verder gegeven aan de restauraties van 10 kerken, waaronder die te Eenrum, Uithuizermeden, Oude Pekela, en Nieuw Scheemda en het orgel van de N.H. kerk te Muntendam.

Molens en overige monumenten

Ook de restauraties van molens in Delfzijl, ten Boer, Scheemda, Sebaldeburen, Loppersum en Zuidhorn kunnen worden aangepakt, nu daar budget voor is. Voor de grondige restauratie van molen Zwakkenburger is f 0,2 miljoen gereserveerd.

Daarnaast worden restauraties gesteund van de brug Gele Klap in Bedum en een sluis in Stadskanaal.

De toekenning

Dit is de vierde keer dat de Provincie een restauratie uitvoeringsprogramma maakt en verantwoordelijk is voor de verdeling van de budgetten van het rijk.

Het programma is overigens alleen bedoeld voor de niet-budgethoudende gemeenten, dit zijn er 23 in de provincie Groningen. De gemeenten Groningen en Winsum hebben meer dan 100 rijksmonumenten en zijn daardoor budgethoudend.

De Provincie stelt voor de verdeling van de budgetten in samenwerking met gemeenten een lijst op van projecten die in aanmerking komen voor een restauratiebijdrage. Criteria bij de toekenning van de bijdrage zijn: volledigheid van het restauratieplan, dekkend financieringsplan, technische urgentie, cultuurhistorische waarde van monumenten en/of omgeving, bestemming na restauratie, de mogelijkheden voor opleiding van leerling-restaurateurs, evenwichtige spreiding over de regio.

Sinds 1998 hebben de Provincies de verantwoordelijkheid over de verdeling van de rijksbudgetten en heeft niet meer iedere gemeente een eigen (klein) budget. Voordeel hiervan is onder andere dat het nu mogelijk is om grotere projecten sneller te financieren, doordat er meer financiële middelen zijn. Daarnaast kunnen projecten regionaal beter op elkaar worden afgestemd, doordat de Provincie als overkoepelend orgaan functioneert.

Noot aan de pers:
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Agnes Delstra, afdeling Bestuurscontacten, 050 - 3164324. U kunt hier tevens het Provinciaal Restauratie Uitvoeringsprogramma 2001 - 2006.