Gemeente Rotterdam

Wolfert van Borselenpenning voor ir. J. Boot

Ir. J. Boot (1924) heeft dinsdagavond 15 mei tijdens het jaardiner van de Stichting Bevordering van Volkskracht de Wolfert van Borselenpenning ontvangen uit handen van burgemeester Opstelten. Hij kreeg deze penning voor zijn jarenlange inzet als bestuurslid van de Stichting Bevordering van Volkskracht en zijn inzet als bestuurslid voor Stichting Volkskracht Historische Monumenten. In deze functies heeft hij veel betekent voor de restauratie van historische monumenten in Rotterdam die onder leiding van Volkskracht werden uitgevoerd. De heer Boot heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij de verwerving van het huis Sonneveld, het monument van het Nieuwe Bouwen, dat nu deel uitmaakt van de expositie Thuis in Rotterdam.

De heer Boot was als directielid en architect-adviseur verbonden de internationaal befaamde Architectengemeenschap Van den Broek en Bakema. Tevens was hij van 1969 tot 1986 lid van het Welstandscollege Rotterdam en van 1986 tot 1991 lid van de Monumentencommissie Rotterdam. Door zijn verschillende bestuursfuncties was hij als architect betrokken bij zowel de nieuwbouw als de zorg voor historische gebouwen in Rotterdam. De penning heeft daarom als persoonlijke inscriptie voor de heer Boot meegekregen: Voor Nieuw-bouw en Monumenten-zorg.

Het gemeentebestuur reikt de Wolfert van Borselenpenning uit aan personen die in een leidinggevende functie op meerdere terreinen activiteiten hebben ontplooid ten behoeve van de Rotterdamse samenleving in haar geheel, dan wel groepen daaruit. Burgemeester Opstelten zei bij de uitreiking dat in het geval van de heer Boot 'er zonder enige reserve sprake was van activiteiten ging voor de Rotterdamse samenleving in haar geheel.'