Gemeente Hoogezand-Sappemeer

persberichten

(terug)

Hoogezand, 15 mei 2001 Persbericht 2001/31

College doet voorstellen over asielopvang

Het college van burgemeester en wethouders heeft op vrijdag 11 mei aan de gecombineerde raadscommissie Welzijn en Algemene Zaken de concept-notitie Inventarisatie terreinen tijdelijke noodopvang gestuurd. Het college heeft in de vergadering van 15 mei 2001 de concept-notitie besproken. In een brief aan de raadscommissie heeft het college vandaag een aanvulling gemaakt. Op 16 mei vergadert de commissie over dit onderwerp.

Deze notitie en de aanvulling daarop is het gevolg van verzoeken van achtereenvolgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), de Commisaris van de Koningin en de Staatssecretaris van Justitie om met spoed bij te dragen aan het vergroten van de opvangcapaciteit van asielzoekers, zowel voor de korte als voor de lange termijn. Het college doet de raadscommissie Welzijn en Algemene en Economische Zaken een tweeledig voorstel. Afhankelijk van het advies van de raadscommissie zal de gemeente vervolgens op de respectievelijke verzoeken reageren.

Het voorstel bestaat uit de volgende twee onderdelen:

In het recente verleden is in Hoogezand-Sappemeer regelmatig gesproken over de locatie van een tijdelijk asielzoekerscentrum (AZC). Zowel voor het Gorechtpark als voor een locatie aan de Zwedenweg was achtereenvolgens geen meerderheid in de gemeenteraad aanwezig. Het college heeft vervolgens aangegeven zich te beraden over het vervolg. De brief van 6 april 2001 van het COA geeft enkele verschillende mogelijkheden aan. Het college stelt nu voor een klankbordgroep in het leven te roepen. Deze klankbordgroep zal de raad een voorstel doen voor huisvesting van asielzoekers. Een voorstel is gebaseerd op een aantal van 200 (met een extra buffer van 50) of 400 asielzoekers. Uit discussies in de raad is het college gebleken dat er voor 700 asielzoekers vermoedelijk geen draagvlak bestaat. Voor 200 of 400 asielzoekers bestaat dat draagvlak waarschijnlijk wel. In de klankbordgroep kunnen inwoners en vertegenwoordigingen van het college, de raad en maatschappelijke organisaties plaatsnemen.

Landelijk is er acuut noodopvangcapaciteit nodig. Noodopvang kenmerkt zich door tijdelijke behuizing in bijvoorbeeld caravans en/of wintervaste noodpaviljoententen opgedeeld in compartimenten. Noodopvang geldt voor ongeveer 3 jaar. Het college heeft als reactie daartoe een lijst samengesteld met mogelijke locaties. Er is er opzettelijk niet bekeken of er op voorhand planologische en praktische bezwaren bestaan. Locaties die in het verleden door de raad zijn afgewezen zijn desondanks wel op de lijst geplaatst. Het doel is uitsluitend om te bezien of er bij de raadscommissie voldoende draagvlak bestaat om aan het verzoek voor noodopvanglocaties tegemoet te komen. Per locatie wordt aan de fracties om een advies gevraagd.

De volgende locaties staan in de notitie Inventarisatie terreinen tijdelijke noodopvang:

* Locatie aan de Vosholen

* Locatie omgeving Sportpark Julianastraat
* Locatie aan de Gerrit Imbosstraat

* Locatie omgeving Sportpark Sappemeer

* Locatie aan de Woldweg

* Locatie aan de Kielsterachterweg

* Locatie aan de Abraham Kuypersingel

* Locatie omgeving Gorechtlaan

* Locatie aan de Zwedenweg

* Locatie Gorechtpark

* Locatie omgeving Energieweg

* Locaties aan de Kalkwijk

* Locatie IJsbaan in Sappemeer

* Locatie terrein Reef in Sappemeer

(top)