FNV

Vakbondsprijs in gevangenis uitgereikt
FNV Voorlichting - publieksinfo@fnv.nl

Voorzitter Lodewijk de Waal heeft in een gevangenis van het Ethiopische Addis Abeba de FNV-vakbondsrechtenprijs uitgereikt aan vakbondsleider en universiteitsdocent dr.Taye Woldesmiate. De FNV kent hem de prijs van 10.000 gulden toe voor zijn inzet voor de onafhankelijke vakbeweging in Ethiopië.

Een FNV-delegatie onder leidding van FNV-voorzitter Lodewijk de Waal bracht vorige week een bezoek aan Eritrea en Ethiopie. Doel was o.a. een bezoek aan de Nederlandse militairen aldaar, maar vooral ook de uitreiking van de FNV-vakbondsrechtenprijs aan de vakbondsleider Woldesmiate.

Deze zit sinds 1997 gevangen wegens zijn vakbondsactiviteiten. "De vakbondsrechtenprijs is een grote steun en maakt het makkelijker om mijn lijden te verdragen", reageerde dr. Taye, zoals hij in Ethiopië door iedereen respectvol genoemd wordt.

De internationale aandacht voor de zaak van de vakbondsman heeft geleid tot het heropenen van zijn proces. Op 31 mei komt zijn zaak in hoger beroep. De FNV overlegt met de Nederlandse ambassade in Ethiopië over het sturen van waarnemers.

In een gesprek met de Ethiopische ministeries van Arbeid en Buitenlandse zaken werd toegezegd dat de arbeidswetgeving wordt aangepast en in juni aan het ILO wordt voorgelegd. FNV voorzitter Lodewijk de Waal heeft hierop geantwoord dat hij pas in verbetering gelooft als dr. Taye Woldesmiate is vrijgelaten.

Dr. Taye, voorzitter van de onafhankelijke onderwijsbond ETA, wordt in de gevangenis beknot in bewegingsvrijheid. Zo mag hij niet, in tegenstelling tot andere gevangenen, een krant lezen of de bibliotheek bezoeken. Zijn grote passie, les geven, is in de gevangenis niet toegestaan.

Sinds 1994 heeft de regering van premier Melis Zenawi van Ethiopië systematisch alle onafhankelijke en democratische bonden en de vakcentrale CETU vervangen door regeringsgezinde organisaties (met dezelfde namen). Ook de onderwijsbond ETA van Woldesmiate werd vervangen. De ETA is als enige vakbond doorgegaan met vakbondswerk

15 mei 2001

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws. Meer weten over de Tijd campagne van de FNV?
Check: http://www.fnv.nl/tijd.