European Commission

IP/01/703

Brussel, 15 mei 2001

Mond- en klauwzeer: resultaten van het Permanent Veterinair Comité

Het Permanent Veterinair Comité (PVC) heeft zich vandaag uitgesproken voor de voorstellen van de Commissie met betrekking tot mond- en klauwzeer (MKZ). De voorstellen hebben betrekking op Nederland, maatregelen in de gehele EU en Brazilië.

Nederland

Vanaf volgende week zal het vervoer van levende runderen en varkens van boerderijen in Nederland direct naar een slachthuis in een andere lidstaat worden toegestaan, op voorwaarde dat de bevoegde autoriteiten van de lidstaat van bestemming en doorvoer daarvan in kennis worden gesteld. Dit besluit geldt alleen voor dieren die afkomstig zijn uit het gebied ten zuiden van de Rijn-Waal-Merwede en ten westen van de autosnelweg A-27.

Maatregelen in de gehele EU

De voor de gehele EU geldende beperkingen op het vervoer van levende runderen en varkens zullen verder worden verlicht. De toestemming van de bevoegde autoriteiten van de lidstaat van vertrek van dieren uit gebieden waarvoor eerder beperkingen golden is nog steeds noodzakelijk, maar er kan worden volstaan met een kennisgeving van de veterinaire autoriteiten van de lidstaat van bestemming. (Er is geen formele toestemming meer nodig). De beperkingen op het vervoer van andere voor MKZ gevoelige dieren, d.w.z. schapen en geiten, blijven bestaan.

Brazilië

De uitbraken van mond- en klauwzeer in de regio van de Rio Grande do Sul in Brazilië zijn bevestigd. Om de verspreiding van de ziekte te voorkomen, hebben de Braziliaanse autoriteiten een programma voor de vaccinatie van runderen in de betreffende regio opgezet.

Ingevolge deze situatie heeft het PVC zich uitgesproken voor een voorstel van de Commissie om de invoer van alle vers vlees van voor MKZ gevoelige soorten uit de regio Rio Grande do Sul op te schorten. De invoer van uitgebeend vers vlees dat op of vóór 9 mei is geproduceerd, is nog steeds toegestaan. Het PVC heeft ermee ingestemd de van Brazilië ontvangen informatie te bestuderen nadat het vaccinatieprogramma is voltooid en met als doel de hervatting van de invoer van uitgebeend vers vlees 30 dagen na de voltooiing van de vaccinatie toe te staan.