BodyVitaal helpt Roemeense kinderen met multi's

Datum: 15 mei 2001

Soms kan het heel lonend zijn om een brutale vraag te stellen. Daar weten Jan en Rita van der Linden uit Ridderkerk nu alles van. Tot hun grote verbazing werd een vraag om kindervitamines voor een gezin in Roemenië door BodyVitaal dubbel en dwars gehonoreerd. In het najaar gaan maar liefst 12.000 kauwtabletten op hulptransport naar Zalau. Ruimschoots voldoende om de vitaminenood in tientallen Roemeense gezinnen voor één jaar te ledigen.

Briefje in spijkerbroek
Het verhaal van Jan en Rita is opmerkelijk. Ruim twee jaar geleden gaven zij kleding aan een inzamelingsactie voor Roemenië. In een zak van een spijkerbroek stopten ze een briefje met hun naam en adres. Gewoon voor de aardigheid, want op een reactie rekenden zij niet écht. Toch plofte er een paar maanden later een bedankbrief uit Roemenië op hun deurmat. De spijkerbroek was terechtgekomen bij de familie Biro in Zalau. Men schreef over de enorme armoe die er heerste in hun land. De omschakeling van het communisme naar het kapitalisme verloopt in Roemenië namelijk minder succesvol dan in bijvoorbeeld, Slowakije, Tsjechië en Polen. Vooral in de grote steden is er een groot gebrek aan verse producten. Dit is vooral te wijten aan voormalig dictator Ceausescu, die grote delen van het platteland omtoverde in betonnen woonkazernes.

Eén miljoen Lei per maand
Verleden jaar is Jan van der Linden zelf meegegaan met een hulptransport naar Roemenië. Een paar dagen is hij bij het gezin Biro - bestaande uit vader Atilla, moeder Margo, zoon Rudolf en dochter Amalia - in huis geweest. "Atilla verdient een miljoen Lei per maand. Klinkt veel, maar dat is toch maar ongeveer 100 gulden. Eén brood kost 8000 Lei. Dus veel financiële speelruimte heeft het gezin niet. Bovendien is er in de grote steden nauwelijks groente en fruit te koop. De kinderen vertonen overduidelijke tekenen van vitaminegebrek. Vandaar ons verzoek om voor één jaar kindervitamines beschikbaar te stellen, zodat Rudolf en Amalia hun toekomst weer wat gezonder in kunnen zien."

'Schrijnend'
De BodyVitaal organisatie - bestaande uit deze site en een snel groeiend aantal gespecialiseerde vitamine-adviesshops in Nederland - besloten om dit verzoek te honoreren. "De situatie van het gezin Biro vonden wij toch wel erg schrijnend. Daar wilden wij graag als BodyVitaal wat aan doen. Met deze 12.000 vitamines kunnen wij niet alleen Rudolf en Amalia, maar ook vele andere Roemeense kinderen het komende jaar uit de brand helpen," aldus Sales & Marketing Manager Peter Bierens.

Hulptransport
In het najaar gaan de 12.000 kindervitamines mee met een hulptransport, dat vanuit Hendrik Ido Ambacht wordt georganiseerd. Samen met o.a. 1000 blikken groente en fruit die door Jonker Fris zijn gedoneerd. Jan van der Linden:"De hulpgoederen worden afgeleverd bij een kerk in Arduzel, dat op 50 kilometer afstand van Zalau ligt. Daar wordt alles verdeeld onder de bevolking. Wie geen geld heeft, mag de spullen zo meenemen. Anderen betalen een bescheiden bedrag voor de goederen. Dit geld wordt gebruikt om medicijnen voor het plaatselijke hospitaal te kopen."

Fantastische gift
Jan gaat overigens zelf mee met dit hulptransport. "De kindervitamines wil ik graag zelf bij de familie Biro afleveren. Ze krijgen genoeg kauwtabletten voor één jaar. De rest gaat naar Arduzel, zodat nog meer kinderen kunnen meeprofiteren van deze fantastische gift van BodyVitaal."

Eugène Mathijssen
Telefoon: 020-6111810
e.m.j.mathijssen@chello.nl
BodyVitaal
Oude Delft 39
2611 BB Delft
http://www.bodyvitaal.nl