P e r s b e r i c h t
Informatie: B. Schoemaker, 070-3383518

Belastingvrije uitkering: ¤ 9,00 per aandeel (- ¤ 0,50). Winst per aandeel 2001: ¤ 0,57 (- ¤ 0,05)

Vertraging bouwproductie drukt verkoopopbrengst handelsdivisie met ca. 5%

Amstelland en CVC Capital Partners BV hebben overeenstemming bereikt inzake de verkoop van Cementbouw Handel & Industrie BV. CVC betaalt voor de handelsdivisie van Amstelland ¤ 864 miljoen, zijnde ¤ 641 miljoen voor de aandelen en ¤ 223 miljoen voor de schulden. De verkoopprijs is derhalve circa 5 procent lager dan volgens de intentie-overeenkomst. De lagere verkoopopbrengst betekent dat Amstelland aan aandeelhouders ¤ 9,00 per gewoon aandeel zal uitkeren (was ¤ 9,50) en dat Amstelland voor 2001 een winst per aandeel uit voortgezette activiteiten verwacht van ¤ 0,57 (was ¤ 0,62). Amstelland handhaaft haar verwachting dat de winst per aandeel de komende jaren met circa 15 procent zal toenemen.

Cementbouw Handel & Industrie bestaat uit bedrijven die bouwmaterialen produceren, verhandelen en transporteren. Zij exploiteert ook bouwmarkten (Gamma en Karwei). Als integraal onderdeel van de transactie heeft Amstelland bedongen dat zij geen garanties van welke aard dan ook op de verkochte bedrijfsonderdelen verstrekt. De definitieve koopsom is ¤ 44 miljoen lager dan de voorlopige koopsom die op 22 maart jongstleden werd gepubliceerd. Uit het due diligence onderzoek is gebleken dat uitstel van de productie van bouwprojecten in Nederland het resultaat van Cementbouw Handel & Industrie in het eerste kwartaal heeft gedrukt en de prognoses negatief beïnvloedt. De recente vertraging in de bouwproductie is het gevolg van ruimtelijke-ordeningsprocedures en capaciteitsproblemen in de uitvoerende bouw.

Projectontwikkeling
Amstelland gaat zich volledig richten op de ontwikkeling van woningen, kantoren en winkels. Daarmee verwacht zij in de komende jaren telkens een dubbelcijferige groei te realiseren. De divisie projectontwikkeling (Amstelland Ontwikkeling BV) groeit sneller dan de markt. Mede door een omvangrijke grondportefeuille heeft zij zich verzekerd van de ontwikkeling van ruim 37.000 woningen en vele kantoor- en winkellocaties. Daarnaast is Amstelland Ontwikkeling gestart met projecten in de groeimarkt van herstructurering van verouderde stadswijken. De opbrengstwaarde van de handelsdivisie wordt deels aangewend ter versterking van de balans-verhoudingen. De nieuwe organisatie krijgt ultimo 2001 een solvabiliteit van 40 procent (eigen vermogen, zie pro forma cijfers op pagina 3).

Amstelland verwacht na verkoop van Cementbouw Handel & Industrie in 2001 een jaaromzet van ¤ 730 miljoen te realiseren. Het nettoresultaat van de voortgezette activiteiten zal dan circa ¤ 31 miljoen bedragen, exclusief het verwachte transactieresultaat uit verkoop van de divisie Handel en Industrie. Voor de komende jaren wordt uitgegaan van een groei van de winst van circa vijftien procent. Belastingvrije uitkering aan aandeelhouders van ¤ 9,00 De verkoopopbrengst zal grotendeels worden uitgekeerd aan aandeelhouders door middel van een belastingvrije uitkering van ¤ 9,00 per gewoon aandeel. De uitkering komt tot stand door de fiscaal vrije agioreserve toe te voegen aan het aandelenkapitaal en hierop vervolgens een terugbetaling te doen door middel van kapitaalvermindering. De belastingdienst heeft haar goedkeuring aan de kapitaalsuitkering verleend.

Aandeelhoudersvergadering
De uitkering wordt mogelijk door twee opeenvolgende statutenwijzigingen, die besproken worden tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 16 mei aanstaande. Definitieve besluitvorming zal vanwege de aanpassing van de uitkeringshoogte plaatsvinden tijdens een medio juni te houden Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders. De betaling van de uitkering zal vanwege wettelijke publicatietermijnen niet eerder dan medio augustus plaats kunnen vinden. Dit alles onder voorbehoud van de goedkeuring van de verkoop door de Europese Commissie in verband met mededingingsaspecten. De Centrale Ondernemingsraad van Amstelland heeft positief over de verkoop geadviseerd.

Converteerbare preferente aandelen
Onderdeel van de statutenwijziging is een volledige omzetting van de converteerbare preferente aandelen in gewone aandelen. Indien de aandeelhoudersvergadering hiertoe besluit, ontvangen houders van converteerbare preferente aandelen automatisch de extra uitkering; zij hoeven zelf hun stukken niet om te zetten in gewone aandelen. Over 2000 ontvangen zij nog het preferente dividend van ¤ 0,88, dat op 30 mei aanstaande betaalbaar wordt gesteld.

Converteerbare achtergestelde obligaties
Houders van converteerbare achtergestelde obligaties dienen hun stukken om te zetten in gewone aandelen Amstelland om de uitkering te kunnen ontvangen. Van de 5 1/4 % converteerbare achtergestelde obligatielening 1994-2002 ter grootte van ¤ 45,4 miljoen staat nog voor ¤ 2,5 miljoen aan obligaties uit. Amstelland gebruikt haar recht het resterende deel van de uitstaande obligaties voor eind juli 2001 vervroegd af te lossen, voorzover de houders van deze obligaties voordien nog niet tot conversie zijn overgegaan.

Amstelland wil bestuursstructuur wijzigen
Na verkoop van de handelsdivisie resteert een onderneming die volledig gefocust is op projectontwikkeling. Er zullen naar verwachting 300 mensen werkzaam zijn. Het bestuur van Amstelland acht het wenselijk om de bestuursstructuur van de vennootschap en de samenstelling van Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen aan te passen aan de gewijzigde omvang van de onderneming. Het bestuur zal na de verkoop van de handelsdivisie een voorstel hiervoor ontwikkelen en dat in een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders voorleggen aan aandeelhouders op 30 augustus aanstaande, wanneer ook de halfjaarcijfers 2001 worden gepubliceerd.

Den Haag, 14 mei 2001

Noten voor de redactie,